fbpx

Великолепно шестмесечие за милиардерите по света

Състоянието на 500-те най-богати хора в света скочи през първите шест месеца на годината благодарение на доброто представяне на финансовите пазари. Големите печеливши са собствениците на високотехнологичните компании, между които и Илон Мъск.

Цифрите не будят никакво съмнение. През първите шест месеца на годината състоянието на 500-те най-богати хора в света е скочило с 852 милиарда долара, сочат изчисленията на Bloomberg, цитирани от Les echos*. По данни на агенцията, всеки участник в тази класация е печелил средно по 14 милиона долара на ден през последните шест месеца.

Това е най-доброто шестмесечие за милиардерите от втората половина на 2020 г., когато те успяха да се възползват от възстановяването на световната икономика след Ковид кризата. Печалбите, регистрирани между януари и юни 2023 г., съвпаднаха с доброто представяне на фондовите пазари отвъд Атлантика, след като инвеститорите успяха да преодолеят шоковете, причинени от повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, войната в Украйна и банковата криза, предизвикана от фалита на Silicon Valley Bank.

Според Bloomberg през първото полугодие S&P 500 е отбелязал ръст от 16%, докато Nasdaq е скочил с 39%, преди всичко благодарение на еуфорията, породена от изкуствения интелект.

Огромното богатстрво на собствениците на високотехнологичните компаниии

Собствениците на високотехнологичните компаниии са тези, които в най-голяма степен успяват да се възползват от доброто състояние на пазарите. И на паръво място това е Илон Мъск. Ексцентричният собственик на Twitter, но най-вече на Tesla и Space X, е спечелил досега 110 милиарда долара през годината. С богатство, което се оценява на 247 милиарда към 30 юни, той укрепва позицията си на най-богатия човек в света.

Мъск изпреварва Бернар Арно, който според Bloomberg е спечелил 37,3 милиарда през първите шест месеца на годината. Състоянието на шефа на LVMH (между другото, той е собственик на „Les Echos“) достигна 199 милиарда долара. На трето място на почетната стълбичка се изкачва Джеф Безос, шефът на Amazon, увеличил богатството си с близо 50 милиарда долара, достигайки 155 милиарда.

След Илон Мъск, човекът, който е натрупал най-голяма печалба през периода е Марк Зукърбърг. Собственикът на Meta е спечелил 58,6 милиарда долара за шест месеца, с което неговото състояние достига 104 милиарда. Това, обаче, „едва“ му стига, за да остане в Топ 10 на най-богатите хора в света, като заема 9-то място.

Източник: Bloomberg, Les echos; В черно – към 1.01.2023 г., в червено – към 30 юни

Крахът на Гаутам Адани

Сред губещите, палмата на първенството се държи от индиеца Гаутам Адани, който е на червено с 60,2 милиарда долара през първото полугодие. Индийският милиардер дори понесе най-голямата загуба за един ден – около 20,8 милиарда бяха изтрити от сметките му на 27 януари. Неговият концерн, който носи същото име, стана обект на обвинения в счетоводни измами и борсови манипулации от хедж фонда Hindenburg Research. Въпреки опроверженията от страна на Гаутам Адани, цената на акциите на компанията му се срина на фондовия пазар.

Hindenburg Research удари също богатството на друг милиардер – американеца Карл Айкан. Хедж фонда обяви през пролетта, че акциите на Icahn Enterprises са значително надценени спрямо собствеността му. Това твърдение беше достатъчно да му донесе загуби от 13,4 милиарда долара за шест месеца. С това богатството му намаля с 57%, за да стигне 10 милиарда в края на юни. Процентно това е най-големият спад сред милиардерите, които влизат в класацията на Bloomberg Billionaires Index през периода.

Устойчив оптимизъм

Сега инвеститорите си задават въпроса каква посока ще поеме пазарът в Ню Йорк през лятото, на фона на икономическо забавяне и очакваното затягане на паричната политика. „За момента се концентрираме върху Федералния резерв, но в рамките на десет дни пазарът ще се фокусира върху резултатите на компаниите“, казва Питър Кардило от Spartan Capital. „За да може да продължи тази тенденция, ще се нуждаем от добри резултати и, най-вече – от прогнози, които не са твърде негативни“, смята той.

Докато чакаме, оптимизмът се запазва. Нюйоркската фондова борса завърши леко нагоре в понеделник, като Nasdaq отново се представи добре. Илон Мъск потрива ръце: Tesla, една от най-големите компании в технологичния сектор, която формира 4% от индекса, скочи с още 6,90% по време на сесията. Това донесе допълнително увеличаване на богатството на Илон Мъск с нови 13 милиарда.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"