fbpx

Българите харесват и приемат ЕС, но не и еврото

Лондон планира постепенно да ограничи възможността за пътуване от и за Великобритания с лични карти през 2020 година

Едва 40 % от българите са категорично за европейската единна валута, докато 46 на сто са против. 14 процента нямат мнение. Това сочат данните на летния Евробарометър, проведен от Еврокомисията. Между 31 май и 18 юни са анкетирани 26 425 граждани на ЕС, сред които 1028 българи. На същия въпрос средното мнение в ЕС е далеч по-категорично – 71% одобряват еврото, 23 на сто – не.

В същото време обаче 50% от българите приемат ЕС много положителено, 19% имат негативно мнение, 30 на сто са неутрални по този въпрос. 72% от българите смятат още, че Европейският съюз е място на стабилност в един размирен свят, средното мнение в допитването е с 69% по тази тема.

Оценката на българите и общото мнение в ЕС се разминава и по въпроса за финансовото състояние на конкретното домакинство. Докато в ЕС 70 на сто смятат, че състоянието им е добро, у нас това се споделя само от 47 на сто, докато също 47% смятат финансовото си състояние за много лошо.

Едва 14% от българите смятат състоянието на икономиката ни за много добро, докато 79% са на мнение, че то е много лошо. Тук също се разминаваме с общото мнение в ЕС, като според 40% икономиката е в много добро състояние, а 58% смятат обратното.

По отношение на справедливото данъчно облагане на големите технологични компании мнеията у нас и в ЕС са сходни – за са 86% от ЕС 27 и 82 на сто от българските граждани.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"