fbpx

Влиза в сила регламентът, защитаващ ЕС от изкривяващи финансирания от трети страни

Днес влиза в сила Регламентът за чуждестранните субсидии („FSR“). Този нов набор от правила за справяне с изкривяванията, причинени от чуждестранни субсидии, ще позволи на ЕС да остане отворен за търговия и инвестиции, като същевременно гарантира равни условия за всички компании, опериращи на единния пазар. Регламентът е предложен от Eврокомисията през май 2021 г. и одобрен от Европейския парламент и Съвета на ЕС в рекордно кратък срок през юни 2022 г.

FSR се прилага за всички икономически дейности в ЕС: обхваща концентрации (сливания и придобивания), процедури за обществени поръчки и всички други пазарни ситуации. Новите правила дават на Комисията правомощието да разследва финансиране, предоставено от държави извън ЕС на компании, извършващи икономическа дейност в ЕС, и да компенсира, ако е необходимо, техните изкривяващи ефекти.

С влизането си в сила регламентът ще премине в своята решаваща фаза на изпълнение и ще започне да се прилага след шест месеца, считано от 12 юли 2023 г. От тази дата Комисията ще може да започне служебни разследвания. Задължението за уведомяване за компаниите ще бъде в сила от 12 октомври 2023 г., уточняват от ЕК

FSR се състои от три инструмента, които ще се прилагат от Комисията:

  • Задължение за дружествата да уведомяват Комисията за концентрации, включващи финансов принос от правителство извън ЕС, когато (1) придобитото дружество, една от сливащите се страни или съвместното предприятие генерира оборот в ЕС от най-малко 500 милиона евро и (2) включеното чуждестранно финансово участие е най-малко 50 милиона евро;
  • Задължение за компаниите да уведомяват Комисията за участие в процедури за възлагане на обществени поръчки, когато (1) прогнозната стойност на договора е най-малко 250 милиона евро и (2) включеното чуждестранно финансово участие е най-малко 4 милиона евро за държава извън ЕС; Комисията може да забрани възлагането на договори при такива процедури на дружества, които се възползват от изкривяващи субсидии.
  • За всички други пазарни ситуации Комисията може да започне разследвания по своя собствена инициатива (служебно), ако подозира, че може да са намесени изкривяващи чуждестранни субсидии. Това включва възможност за заявяване на ad hoc уведомления за процедури за обществени поръчки и по-малки концентрации.

Концентрация, за която е постъпило уведомление, не може да бъде осъществена и на разследван участник не може да бъде възложен договор за обществена поръчка, докато е разследван от Комисията. В случай на нарушение на това задължение Комисията може да наложи глоби, които могат да достигнат до 10% от общия годишен оборот на компанията. Комисията може също така да забрани извършването на субсидирана концентрация или възлагането на обществена поръчка на субсидиран участник.

FSR предоставя на Комисията широк набор от правомощия за разследване за събиране на необходимата информация.

Ако Комисията установи, че съществува чуждестранна субсидия и изкривява единния пазар, тя може да балансира отрицателните ефекти по отношение на изкривяването с положителните ефекти на субсидията върху развитието на субсидираната икономическа дейност. Ако отрицателните ефекти надделяват над положителните, Комисията може да наложи структурни или неструктурни коригиращи мерки на дружествата или да ги приеме като ангажименти, за да коригира изкривяването (напр. продажба на определени активи или забрана на определено пазарно поведение).

Като общо правило субсидиите под 4 милиона евро за три години се считат за „малко вероятно“ да бъдат изкривяващи, докато субсидиите под праговете за държавна помощ на ЕС „de minimis“ се считат за неизкривяващи.

В контекста на концентрациите, подлежащи на уведомление, и процедурите за обществени поръчки, Комисията може да разгледа чуждестранни субсидии, предоставени до три години преди сделката. Наредбата обаче не се прилага за сключени концентрации и обществени поръчки, започнати преди 12 юли 2023 г.

Във всички други ситуации Комисията може да разгледа субсидиите, предоставени 10 години назад. Въпреки това регламентът се прилага само за субсидии, предоставени през петте години преди 12 юли 2023 г., когато такива субсидии нарушават единния пазар след началото на прилагането.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"