fbpx

Внушителен ръст на продажбите на хибридни и ел. автомобили в ЕС

През второто тримесечие на 2021 г. регистрациите на автомобили с електрическо зареждане продължават да се увеличават в Европейския съюз. Пазарният дял на акумулаторните електрически превозни средства се е увеличил повече от два пъти – от 3,5% през второто тримесечие на 2020 г. на 7,5% през тази година, докато хибридите с включени модули представляват 8,4% от всички продадени нови автомобили, сочи анализ на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA).

Търсенето на хибридни автомобили също се увеличило значително през този тримесечен период, съставлявайки 19,3% от регистрациите на автомобили в ЕС. В същото време пазарният дял на традиционните видове горива (бензин и дизел) се свива, като заедно съставлява 62,2% от продадените нови автомобили.

Отбелязва се, че от април до юни 2021 г. регистрациите на бензинови и дизелови двигатели са нараснали в целия ЕС (съответно с 25,3% и 7,8%), като причината е ниската база за сравнение поради миналогодишните ограничения на COVID-19. Този ръст обаче е значително по-скромен в сравнение с този на другите сегменти на горивата, което доведе до намаляване на пазарните дялове. В резултат на това дизелът сега държи пазарен дял от 20,4% спрямо 29,4% през второто тримесечие на 2020 г. По същия начин пазарният дял на автомобилите с бензинови двигатели се свива с 10 процентни пункта (от 51,9% през април до юни 2020 г. до 41,8% тази година), въпреки увеличаването на търсенето на повечето пазари в ЕС, включително четирите основни.

През второто тримесечие на годината регистрациите на акумулаторни електрически превозни средства (BEV) се увеличават с 231,6%, достигайки 210 298 автомобила. Това увеличение е подпомогнато от значителни печалби на четирите най-големи пазара в региона, особено в Испания (+ 372,7%) и Германия (+ 357,0%).

Вградените хибридни електрически превозни средства (PHEV) имат още по-впечатляващо второ тримесечие на 2021 г., като регистрациите са скочили с 255,8% до 235 730 единици. Италия отново е сред най-силно развиващите се пазари, като от април до юни са регистрирани 21 647 автомобила с добавки, което е ръст от 659,3% на годишна база.

С 541 162 бройки, продадени в ЕС през второто тримесечие на годината, хибридните електрически превозни средства (HEV) остават най-голямата категория коли с алтернативно задвижване. Всички пазари в ЕС отбелязват дву- или дори трицифрени процентни печалби през този период, включително четирите основни. В резултат на това хибридните регистрации са се утроили повече от три пъти от април до юни, което е с 213,5% повече в сравнение с преди година.

Търсенето на превозни средства с природен газ в Европейския съюз се е увеличило с 41,8% до 13 497 единици през второто тримесечие, поддържано най-вече от забележителния растеж в Италия (+ 94,0%), който сам представлява 75% от всички продажби в ЕС в този сегмент.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"