fbpx

Войната в Украйна силно засегна руския пазар на труда

Фирмите за подбор на персонал и сайтовете, специализирани в търсенето на работа, стигат до един и същи извод: рязко намалява броят на мъжете под 45 години на пазара на труда в Русия. Това е следствие от мобилизацията и бягството в чужбина, пише RFI.

Доставките в Москва за един час, посред нощ, през почивните дни са само един спомен. Сега за получаване на поръчка у дома трябва да се чака средно три дни. Това е безпрецедентно. За определени позиции  на руският пазар на труда, който и без това беше под напрежение след излизането от Ковид кризата, има остър дефицит.

По улиците на руската столица все по-рядко се виждат служителите на куриерските фирми. Все по-търсени стават електротехниците, дърводелците, служителите и склададжиите във фирмите за он-лайн търговия, мениджърите продажби. Недостигат компютърните инженери и програмисти. В резултат на това все повече жени опитват късмета си в тези сектори, най-вече в третичния сектор, въпреки че се отбелязва и 4% увеличение на кандидатите за охранители.

Друг пряк резултат от частичната мобилизация е увеличаването на предложенията за временна заетост с 50% през октомври в сравнение със септември. Те обхващат практически всички професии: от продавачи до лекари като се мине през учители и търговски директори. Работодателите се опитват да заместят временно мобилизирания си персонал.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"