fbpx

Войната в Украйна възкресява замразени газови проекти

Трансадриатическия газопровод (TAP)

С оглед намаляването на зависимостта си от руския газ, Европейският съюз се обяви наскоро за възобновяване на проекта за интерконекторна газова връзка между Франция и Испания, наречен MidCat, съобщава RFI.

Проектът MidCat е за газопровод с дължина 190 км. Той беше предложен през 2013 г. и трябваше да свърже Каталуня с Югоизточна Франция. Целта е да се транспортира алжирски газ, който се разтоварва в Испания, към останалата част на Европа.

Понастящем само два газопровода със скромен капацитет свързват двете страни. Работите по проекта бяха изоставени през 2019 г. след като енергийните регулаторни органи на Франция и Испания изразиха неблагоприятно мнение. Проектът беше оценен като прекалено скъп и нерентабилен. Това мнение се споделяше и от Европейската комисия. Той се натъкна също така и на противопоставянето на природозащитните неравителствени организации.

Различни условия

Днес условията са различни. Цените на газа скачат и Европейският съюз се стреми по всякакъв начин да диверсифицира доставките си, за да не зависи повече от Русия. От своя страна през миналата седмица, операторът на френската газопреносна мрежа Teréga обяви, че желае проектът отново да бъде поставен на дневен ред.

Друг проект за газопровод, наречен EstMed, също се възражда. Тръбата, която в основната си част е по морското дъно, би осигурила снабдяването на Европа от офшорните израелски находища, намиращи се в Средиземно море. Капацитетът ѝ е около 10 млрд. м3 годишно. Тя би трябвало да минава през Кипър и Гърция и краят ѝ да бъде в Италия. Оценяван като сложен и скъп, проектът въобще не беше подложен на обсъждане. Но войната в Украйна може съществено да промени ситуацията.

През последните месеци се появи и трети проект, внесен от Турция. Анкара мечтае да изгради газопровод, транспортиращ към Европа израелския офшорен газ. Изграждането му е не толкова скъпо, колкото EstMed, но Израел проявява колебания, въпреки подобряването на отношенията между двете страни в последно време.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"