fbpx

Все повече се засилва напрежението на пазара на хелий

През 2023 година хелият отново се присъедини към списъка с ресурси, определяни като критични от Европейския съюз, след като през 2020 г. беше изключен от него, информира RFI.

Цените на хелия сами по себе си вече са доказателство за нарастващото напрежение: те се увеличиха 5 пъти за 5 години и почти се удвоиха през тази година. „Никой вече не вярва в евтиния хелий“, обобщава президентът на 45-8 Energy, френска стартираща компания, чиято цел е производството ѝ да задоволява 12% от европейските нужди до края на десетилетието. Този бизнесмен заявява, че е стартирал компанията си с бизнес план, основан на цена на хелия 5 евро на м3, докато днес същото качество струва между 25 и 30 евро.

Безпокойството е повече за предлагането, отколкото за търсенето

От 2012 г. запасите от хелий в САЩ, които съставляваха 70% от световното предлагане и захранваха пазара на изкуствено ниска цена в продължение на четири десетилетия, спаднаха рязко. Оттогава пазарът познава периоди на дефицит при най-малките политически сътресения, като всеки път цените се покачват.

За сметка на това търсенето расте в най-новите продукти на електрониката, защото колкото по-високотехнологични са полупроводниците, толкова повече хелий им е необходим. На този сектор се падаше 1% от нуждите през 2010 г., докато днес той поглъща повече от 25% от предлагания на пазара хелий.

Предлагането обаче не следва същия темп. Всички предприятия за производство на хелий в момента работят с пълен капацитет. Съществуват резерви, но достъпът до тях често е сложен и това ограничава предлагането.

Разпределението на хелия и отдалечеността между местата на производство и местата на потребление на планетата са друг фактор за напрежение. От около 30 завода, 20 са в Съединените щати – най-големият производител в света. В Западна Европа, обратно, целият необходим хелий се внася, като двата най-големи доставчика са Катар и Алжир.

Сложно съхранение

Към това трябва да се добавят логистичните трудности, които компрометират производството в много изолирани места. Такъв е случаят в Танзания. Хелият трябва да бъде втечнен при -269°C, за да бъде транспортиран и доставен за максимум 40 дни, за да се избегнат загуби. Тези ограничения затрудняват съхранението и за производителите. В резултат на това те дават приоритет на клиенти, които купуват въз основа на краткосрочните си нужди.

Този напрегнат пазар кара някои производители да се страхуват от липсата му и ги принуждава да забавят с няколко месеца инвестициите си в Европа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"