fbpx

Банковата криза замрази кредитирането в САЩ

Американските банки практически замразиха кредитирането. В Сан Франциско, например, тегленията са се стабилизирали, но „кредитната активност е спаднала значително“, казват от Федералния резерв, пише Capital.fr.

Обемът на заемите, отпуснати от банките, е „намалял“ през март и началото на април, т.е. след банковата криза, призвикана от фалита на банката SVB, според проучване на Фед. „Обемът на отпуснатите кредити и търсенето на заеми е спаднал както от страна на частните лица, така и на фирмите“, отбелязва институцията в своята „Beige Book“ (Бежова книга), барометър за дейността, реализирана в дванадесетте региона на системата на Американската централната банка. „Няколко региона отбелязаха, че банките са затегнали условията за отпускане на заеми в условията на повишена несигурност и притеснения за ликвидността“, се посочва в документа.

В началото на март фалираха Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank след масови тегления на депозити от страна на клиентите. В района на Сан Франциско, където се намира централата на SVB, тези тегления „се стабилизираха от края на март“, уточнява Beige Book. Но „кредитната активност спадна значително“, коментира регионалното управление на Фед, цитирано в Beige Book. „Условията за кредитиране се затегнаха значително и много банки предпочетоха да намалят обемите на отпуснатите кредити, особено за нови клиенти, въпреки огромната ликвидност“, се казва в съобщението.

Намаляват фирмените кредити

Това затягане на условията по кредитите се наблюдава и в другия край на страната, в района на Филаделфия, южно от Ню Йорк, където „намаляха фирмените кредити“. „Повечето проучвания в рамките на банковия сектор потвърдиха затягане на нормите за кредитиране (…), след фалитите на Signature Bank и Silicon Valley Bank“, се уточнява в доклада. И освен това „повечето банки предпочитат да се фокусират върху кредитирането на съществуващи клиенти и са станали по-предпазливи при кредитирането на нови клиенти“, се посочва още.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призна пред CNN, че американските банки могат да станат „малко по-предпазливи“ в операциите си, което може да доведе до затягане на кредитните условия. Няколко дни по-рано обаче тя посочи, че „не вижда доказателства на този етап за затягане на кредитните условия, въпреки че това остава една възможност“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"