fbpx

Продължава общият спад на заводските цени

Продължава месечният спад на производствените цени в промишлеността. Данните на НСИ сочат, че общият индекс на заводските цени се понижават с 2.2% през март 2023 г. спрямо предходния месец. Значително намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 9.3%, и  в добивната промишленост – с 1.1%, докато увеличение се наблюдава в преработващата промишленост – с 0.9%.

Ръст на цените в преработващата промишленост е отчетен при: производството на тютюневи изделия – с 34.4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 5.8%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 4.7%. По-ниски цени се наблюдават при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 12.2%, производството на химични продукти – с 2.7%, производството на основни метали – с 2.5%.

На годишна база цените отбелязват 2.0% ръст, като по-високи цени са регистрирани при: преработващата промишленост – с 6.0% и добивната промишленост – с 2.7%, а намаление се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7.1%.

В преработващата промишленост значителен ръст на цените е отчетен при: производството на тютюневи изделия – с 44.9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 31.1%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 19.9%. Намаление е регистрирано при производството на основни метали – с 8.5%.

На вътрешния пазар заводските цени също намаляват (2.6%) спрямо предходния месец февруари. Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7.7%, и в добивната промишленост – с 1.9%, докато в преработващата промишленост е отчетено увеличение – с 1.4%.

Ръст на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия – с 50.6%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 5.0%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 2.2%. По-ниски цени са отчетени при: производството на химични продукти – с 4.9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 1.8%, производството на основни метали – с 0.8%.

На годишна база цените в промишлеността на вътрешния пазар през март нарастват с 2.5%.

Индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 1.5% през март 2023 г. спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2022 г. се увеличава с 1.2%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"