fbpx

Юанът с дял от над 50% на руския валутен пазар през януари

Делът на сделките с юани през януари за първи път е надхвърлил половината от общия обем на търговията на валутния пазар, възлизайки на 50,6% срещу 44,6% през декември. Това сочи прегледът на риска на финансовите пазари, изготвен от руската централна банка, цитирана от ТАСС.

Делът на „токсичните“* валути през същия месец намалява до 48,7%. В извънборсовия сегмент се наблюдава обратната ситуация – през януари делът на юана намалява до 33,6%, а делът на „токсичните“ валути се увеличава до 61,8%.

Междувременно ТАСС съобщи за телефонен разговор между президента Путин и китайския му колега Си Дзинпин, по време на който е било изтъкнато, че търговският оборот между Русия и Китай е нараснал с 23% през годината, поставяйки нов рекорд – 227,7 милиарда долара (според китайската статистика – 240,1 милиарда долара). Китай е водещ външнотърговски партньор на Русия, а Москва заема четвърто място за Китай – след САЩ, Япония и Южна Корея.

„Над 90% от разплащанията между нашите страни се извършват в рубли и юани“, отбелязват двамата президенти. Страните са съгласни, че „е важно да продължи работата по изграждането на финансова инфраструктура, която гарантира надеждни плащания“.

Путин и Си Дзинпин са обърнали голямо внимание на енергетиката, която „всъщност е локомотивът“ на двустранното сътрудничество. Обсъдено е реализирането на съвместни проекти в тази област, въпреки западните санкции.

Доставките на енергия от Руската федерация за Китай през 2023 г. „счупиха всички рекорди“, а селскостопанските продукти „вече заеха второ място“ в структурата на руския износ, цитира още ТАСС съобщението за телефонния разговор.

*Русия нарича „токсични“ валути долара, еврото, британския фунт стерлинг, японската йена, швейцарския франк и валутите на страните, определени от Москва като „неприятелски“, в това число и България




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"