fbpx

Забраняват свободното отглеждане на прасета

Забранява се свободното отглеждане на домашни прасета, включително от породата „източнобалканска свиня” на територията на цялата страна.

Това предвижда заповед на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните проф. д-р Паскал Желязков.

Животните трябва незабавно да бъдат затворени, за да не се допусне контакт с диви свине.

Забранява се също организирането и провеждането на пазари и изложби за прасета.

Причина за поредните санкции е новото огнище на африканска чума, което пламна в стопанство с 86 източнобалкански свине в Смядово, област Шумен. Животните във фермата ще бъдат умъртвени.

В 3-километровата зона около обекта влиза само Смядово, там ще бъдат умъртвени всички домашни прасета и да се въведе строг контрол върху движението на животни.

В десеткилометровата зона около фермата влизат селата Кълново, Янково, Бял бряг, Веселиново, Александрово от община Смядово, с. Ивански от община Шумен и селата Златар и Суха река от община Велики Преслав. В тази зона е наредено преброяване на домашните прасета и животновъдните обекти, както и вземане на двойни проби от домашните свине.

В района на Шумен е открита и заразена дива свиня, става ясно от друга заповед на изпълнителния директор на БАБХ. Обявена е зона, разделена на 3 подзони, в които в различна степен ще бъдат разрешени лов, дърводобив и туризъм.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"