fbpx

Борисов свиква Съвета по сигурността заради Сирия

турски военни автомобили

Премиерът Бойко Борисов свиква във вторник – 15 октомври, заседание на Съвета по сигурността, съобщиха от „Дондуков“ 1. Поводът е рязкото изостряне на ситуацията в Сирия.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност.

Припомняме, преди дни Турция започна военна опирация „Извор на мира“ на територията на североизточна Сирия. Тя е насочена срещу кюрдските формирования, влизащи в състава на коалицията „Сирийски демократични сили“, а президенът Ердоган обяви, че целта е прочистване на терористични групи в близост до турската граница.

По повод заплахата на турският държавен глава да пусне към Европа сирийските бежанци, премиерът Борисов подчерта, че с президента Ердоган имат ясна уговорка, на базата на споразумението и добросъседството, което турските власти стриктно спазват. Имаме нулев миграционен натиск, обяви премиерът в края на миналата седмица, заявявайки, че не вижда смисъл да се подготвяме и да строим лагери (бежански, б.р.).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"