fbpx

Тръмп заплаши Турция с икономическа война

donald trump

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че в отговор на турската инвазия в Сирия прекратява търговските преговори с Турция и повишава с 50 процента митата за вноса на турска стомана.

Американският президент заяви, че е готов да унищожи турската икономика, ако Анкара не промени политиката си към Сирия, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Всъщност такива мита бяха наложени за стоманата, алуминия и за още няколко стоки миналата година, което беше тежък удар върху турската лира.

Съединените щати незабавно ще прекратят и търговските преговори, които се водят с Турция за 100 млрд. долара, се казва още в изявление на американския президент, разпространено в профила му в „Туитър“.

Президентът се зарече да унищожи бързо турската икономика, ако Турция продължи „по този опасен и разрушителен път“. Той добави, че американските военни, които се изтеглят от Сирия, ще се редислоцират и ще останат в района, за да следят развоя на ситуацията.

Припомняме, вчера бе издадена заповед за изтегляне на всички американски подразделения от Сирия, с изключение на едно малко в южната част на страната.

Притеснително за Ердоган е и позицията на Русия, която не регира еднозначно на военната операция, като Москва отбеляза, че турската интервенция нарушава няколко двустранни споразумения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"