Влизането ни в Еврозоната - след 5 до 7 години

Влизането ни в Еврозоната - след 5 до 7 години

България ще се присъедини към еврозоната най-рано след пет до седем години, прогнозира пред БНР финансистът проф. Григорий Вазов.

По думите му това е много добър срок, защото страната ни ще се присъедини към клуба на богатите, когато е преминал следващият кризисен икономически цикъл.

В интервю за БНР проф. Вазов коментира и евентуалното отлагане на влизането ни в „чакалнята“ на еврозоната до март или юни догодина, а не през януари както очаквахме.

„Всичко това е нормално. Дали ще е януари, дали ще е март, дали ще е юни, аз мисля, че няма някакво голямо значение за България. Защото не е важна датата, а е важен самият процес на подготовка“, каза той.

„Необходимо е много внимателно да продължи провеждането на структурни и институционални политики, които да създадат условие на ускорен и устойчив растеж. Защото, ако нямаме това, влизането в тази зона, както казваме, че това е началото на няколкото кръга на ада, които ще премине България, мисля че това е нормално и нека тези неща да вървят по-спокойно.
Значи Шенген е политическо решение, а влизането в ERM II и след това в еврозоната – икономическо“, допълни финансистът.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"