fbpx

Нов срок за влизане на България в „чакалнята“ на Еврозоната

Появи се нов срок за влизане на България в „чакалнята“ на Еврозоната – валутно-курсовия механизъм ERM II.

По думите на ръководителя на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних, това може да се случи през първото или второто тримесечие на 2020 година, съобщи БНР.

Водещата институция в процеса е Европейската централна банка, а отговорът й се очакваше в средата на лятото или в началото на есента.

Припомняме, управляващите очакваха това присъединяване да се случи до края на юли настоящата година, но премирът Бойко Борисов обяви месец по-рано, че очаква страната ни да се присъедини към ERM II до 12 месеца или към средата на 2020 година.

Думите му бяха по повод на най-новия доклад на рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс“, който отчете, че българското правителство няма готовност да отчете поредицата реформи, нужни за влизането.

Кьоних е обаче е първият високопоставен европейски представител, който очертава новите срокове. Тя следи процеса по присъединяването ни „чакалнята“ за еврозоната, тъй като заедно с него ще влезем в тясно сътрудничество в банковия съюз.

Това означава, че българските банки ще започнат да правят вноски в европейския фонд по преструктуриране, а не в националния.

“Трябва да видим на какъв етап е изпълнението на критериите, за да може Европейската централна банка да даде зелена светлина. Мисля че към момента очакването е в първото или второто тримесечие на следващата година, нека изчакаме, за да видим“, коментира Кьоних, цитирана от националното радио.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"