Евросъюзът готви санкции срещу Турция

Евросъюзът готви санкции срещу Турция

Санкциите на ЕС срещу Турция заради нейната антикюрдска офанзива в Сирия са “на масата”. Това заяви френският министър по европейските въпроси Амели де Мончалин.

Общността не изключва като опция налагането на санкции срещу Турция заради новата й, трета по ред операция в Северна Сирия, предава AFP.

Потенциалните репресии заради нахлуването на Турция в Североизточна Сирия ще бъдат обсъдени на заседание на Европейския съвет следващата седмица, допълни още френският министър.

На 9 октомври Анкара обяви провеждането на нова военна операция в Северна Сирия – „Извор на мира“, която започна с въздушни удари по позиции на кюрдски сили. Целта е да се създаде буферна зона в Северна Сирия, която трябва да се превърне в защитен пояс за турската граница и където, според плана на Анкара, сирийските бежанци ще могат да се върнат от Турция.

БГНЕС припомня, че късно снощи Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне съгласие относно становище за военната операция на Турция в Сирия на закрито заседание за обсъждане на действията й.

САЩ и Русия наложиха вето на становището на пет европейски членове – Франция, Германия, Белгия, Великобритания и Полша, които осъждат операцията.

Руският посланик в ООН Василий Небензия, чиято страна е ключов съюзник на Башар Асад, заяви пред репортери, че всяко изявление на Съвета относно Сирия трябва да се занимава с по-широки въпроси, включително присъствието на чужди сили в страната.

Посланикът на САЩ Кели Крафт каза пред репортери, че президентът Доналд Тръмп “е дал яснота”, че САЩ “по никакъв начин” не одобряват решението на Турция да организира военно нахлуване в североизточна Сирия. Президентът е подчертал пред турското правителство, че носи “пълна отговорност” за защитата на кюрдите и религиозните малцинств и че “неспазването на Турция ще доведе до последствия”.

Вчера, турският президент Ердоган, подразнен от критиките на ЕС на операцията, заплаши, че ще пусне към Европа милионите сирийски бежанци, които в момента са на турска територия.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"