fbpx

Заводските цени отново тръгнаха нагоре

След сериозния спад през ноември, декемврийските заводски цени отново скочиха – и на месечна, и на годишна база, сочат данните на НСИ.

Общият индекс на цените на производител се увеличава с 3.4% през декември 2022 г. спрямо предходния месец. Значително повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 14.3%, и в добивната промишленост – с 0.9%, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление с 2.1%.

По-ниски цени в преработващата промишленост се наблюдават при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 1.7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 1.0%, производството на химични продукти и производството на метални изделия, без машини и оборудване – по 0.9%. Повишение на цените на производител в преработващата промишленост е отчетено при: производството на основни метали – с 3.4%, производството на напитки – с 1.4%, производството на тютюневи изделия – с 1.2%, производството на облекло – с 1.1%.

На годишна база общият индекс на заводските цени през декемврисе покачва с 23.2%. Ръст се наблюдава при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 39.3%, преработващата промишленост – с 16.1%, и в добивната промишленост – с 3.7%.

В преработващата промишленост значително повишение на цените е отчетено при: производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 28.2%, производството на хранителни продукти – с 26.3%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 25.5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 25.4%. Намаление е регистрирано при производството на основни метали – с 0.4%.

На вътрешния пазар цените също отчитат ръстс 6.0% през декември спрямо предходния месец и с 28.5% на годишна база, макар че не достигат пиковото ниво от септември 2022-ра.

Месечното повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 15.0%, и в добивната промишленост – с 3.7%, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление с 2.2%.

Понижение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 1.4%, производството на химични продукти – с 0.8%, производството на дървен материал, без мебели и производството на основни метали – по 0.4%. По-високи цени са отчетени при: производството на напитки – с 1.5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 1.3%, производството на хранителни продукти – с 1.1%.

На годишна база ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 37.6%, преработващата промишленост – с 21.1%, и добивната промишленост – с 11.5%.

Спрямо декември 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 35.5%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 32.5%, производството на хранителни продукти – с 27.6%, производството на химични продукти – с 26.7%.

На международния пазар има само годишен ръст (13.8%) и то доста по-плавен от този на вътрешните ни заводски цени. Спрямо предходния месец ноември производствените цени намаляват с 1.5%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"