fbpx

Земеделци блокират границата срещу вноса на украинско зърно

Всеки ден до 31 март, между 10 и 11 часа, замаделци ще блокират с тежка техника четири гранични пункта по северната ни граница – Видин, Русе, Силистра и Кардам. Протестът, чийто основен организатор са зърнопроизводителите, е срещу безмитния внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна.

Исканията ни са България да не удължава действието на европейския регламент за безмитен внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Той бе приет през май 2022 г. и изтича в края на май тази година„, заявява пред БНР Боян Димов, председател на областния съюз на земеделските кооперации в Силистра, пише „Сега“.

Заради интензивния украински внос на зърнени култури в страната складовете на българските производители са пълни със залежала продукция, казва Димов. Специално за силистренска област залежалата продукция била за 34 млн. лв., а в цялата страна – за 800 млн. лв.,

По думите на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи, изтъква Костадинов.

Според председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева у нас украинското зърно не се използва за производство на хляб, а основно за фуражи, тъй като украинските продукти не отговарят на нашите изисквания за фитосанитарен контрол.

Тя отбелязва, цитирана от „Сега“, че в момента България има излишък от 1 200 000 тона пшеница, която миналата година по това време е била с два пъти по-висока цена. „Днес вече е с ниска цена, няма търсене, защото се отвориха коридорите към един огромен пазар, който беше наш пазар – това е турският и арабският пазар„, пояснява Кукушева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"