fbpx

ООН: индустрията за бутилиране на вода пречи на масовия достъп до питейна вода

Индустрията за бутилирана вода е в пълен разцвет, въпреки че една четвърт от световното население няма достъп до питейна вода. Това е пазар, който се намира в тотална експанзия.

През последните десет години индустрията за бутилиране на вода, начело с PepsiCo, Coca-Cola, Nestlé и Danone, е отбелязала ръст от 73%. През 2021 г. тя вече е за 270 милиарда долара при 350 милиарда продадени литра. И тази популярност на бутилираната вода е проблем, според Института по вода, околна среда и здраве към Университета на ООН, защото застрашава международните цели за устойчиво развитие, пише RFI*.

Като продава все повече и повече вода в пластмасови бутилки, индустрията възпрепятства световните усилия за осигуряване на безопасна вода за всички на планетата, казва Зейнеб Бухлел, водещ автор на доклада на Университета на ООН по повод конференцията на ООН за прясна вода, организирана в Ню Йорк. Тъй като правителствата „полагат все по-малко усилия да инвестират в инфраструктурата и да подобрят качеството на питейната вода от чешмата, всички се обръщат към бутилирана вода“, обяснява тя.

Тази бутилирана вода се продава на по-висока цена от чешмяната вода, въпреки че се извлича от подземни и надземни води, които принадлежат на всички, и не е задължително да е с по-добро качество, предупреждават още изследователите.

Бяхме много изненадани да открием, че има огромно количество научни изследвания, които доказват, че бутилираната вода също може да бъде замърсена“, казва Зейнеб Булел. Бутилираната вода може да бъде замърсена с пестициди, тежки метали или бактерии. „Това е свързано с факта, че има много по-малко санитарен контрол върху промишленото бутилиране на вода, отколкото върху водата, разпространявана през обществените мрежи“, обяснява инженерката, специализирана във водните ресурси и околната среда. И освен това тя припомня за милиардите тонове пластмаса, генерирани от тези бутилки за вода, отпадъци, които в крайна сметка замърсяват почвите и океаните.

Вечни замърсители PFAS (Перфлуорооктановата киселина)

Съединените щати искат да се справят с друг източник на замърсяване на водата този, който идва от PFAS, тези вечни замърсители, присъстващи в тиганите с незалепващо покритие, във водоустойчиви дрехи или в много промишлени материали.

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ подготвя разпоредби за ограничаване на присъствието на няколко PFAS в питейната вода за първи път до края на годината. Семейството PFAS включва няколко хиляди химически съединения, използвани почти навсякъде, които след това се натрупват в околната среда и в нашите тела. Макар и в малки количества, тези химични съединения увеличават риска от рак.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"