fbpx

Срещу $2,89 млрд. SpaceX разработват за NASA система за кацане на Луната

NASA избра SpaceX за ключов партньор по програмата Artemis за изпращане на астронавти на Луната.

Срещу договор за 2,89 милиарда долара SpaceX ще разработят системата за кацане на лунната повърхност, съобщиха от NASA.

Плановете са ракетата Space Launch System на агенцията да изстреля четирима астронавти на борда на космическия кораб Orion за пътуването до лунната орбита, което ще отнеме няколко дни. Там двама членове на екипажа ще се прехвърлят към системата за кацане SpaceX (HLS) за последния етап от пътуването си до повърхността на Луната. След приблизително седмица, изследвайки повърхността, те ще се качат на спускаемия апарат за кратко пътуване обратно до орбита, където ще се върнат в Орион и техните колеги, преди да се отправят обратно към Земята.

„Тази критична стъпка поставя човечеството по пътя към устойчиво изследване на Луната и ни насочва към мисиите по-далеч в Слънчевата система, включително Марс“, коментират от NASA.

SpaceX работи в тясно сътрудничество с експерти на NASA по време на базовия период на изпълнение на HLS, за да формира дизайна на своя спускателен апарат и да гарантира, че отговаря на изискванията за ефективност на агенцията и стандартите за космически полети на хора.

„По време на програмата„ Аполон “доказахме, че е постижимо да се направи привидно невъзможното – да се приземят хората на Луната. Приемайки съвместен подход в работата с индустрията, като същевременно използваме доказаните технически експертни познания и възможности на NASA, ние ще върнем американските астронавти на повърхността на Луната, за да изследваме нови области за по-дълги периоди от време“, коментира представител на HLS.

Космическият кораб HLS на SpaceX, проектиран да кацне на Луната, се опира на тестваните от компанията двигатели Raptor и наследения опит от Falcon и Dragon. Starship включва просторна кабина и два шлюза за лунните разходки. Архитектурата на Starship е предназначена да се развие до напълно използваема система за излитане и кацане, предназначена за пътуване до Луната, Марс и други дестинации.

Работейки със своите партньори по цялата програма Artemis, агенцията ще прецизира технологиите за прецизно кацане и ще разработи нови възможности за мобилност, за да позволи изследването на новите региони на Луната. На пръв поглед NASA предлага изграждането на ново местообитание и роувъри, тестване на нови енергийни системи и други. Тези и други нововъведения и постижения, направени по програмата Artemis, ще гарантират, че агенцията и нейните партньори са готови за следващата голяма стъпка на изследването на човека – изследването на Марс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"