Според данните на Евростат един килограм пресен хляб, произведен в ЕС, се е продавал средно за 1,57 евро през 2020 година, като най-евтиният хляб е в България – малко под 60 цента за килограм.
Това е част от по-обширно изследване на Евростат за нивата на продадена промишлена продукция в ЕС през 2020 година.
Средната стойност на продадената продукция за един килограм пресен хляб се е увеличила с 18% между 2010 и 2019, но е спаднала с 5% между 2019 и 2020, като в същото време произведеното количеството за този период леко се е увеличило (със 7%). Цената варира в последното десетилетие между 1,39 и 1,66 евро за килограм.
Финландия е страната, в която един килограм произведен пресен хляб се продава на най-високата цена – над 2,6 евро. В Австрия, Италия и Германия цената е между 1,8 и 2,3 евро. Ниски цени, под 1 евро за килограм, се наблюдават в Чехия, Литва, Румъния, Унгария и България.
Производството на храни, напитки и тютюневи изделия генерира над 43% от стойността на продадената продукция в Гърция. Холандия е близо до този дял с 36%, Испания с 30%, следвана от България, Хърватия, Франция и Белгия с дялове между 26% и 28%. Германия е значителен производител и на двете групи продукция (съответно 164 милиарда евро и 151 милиарда евро).