fbpx

С 2 млрд. евро Франция ще възстановява туризма

Премиерът Жан Кастекс е предложил план от 1,9 млрд евро за даване на нов тласък на френския туризъм. Най-общо той включва по-добро представяне на културно-историческото наследство, увеличаване на гамата от предлагани услуги, насърчаване на иновациите и въвеждането на IT технологии, съобщава Le Dauphiné libéré.

Този сектор е силно засегнат от пандемията. Затова френското правителството се опитва да засили мястото на страната като първа световна туристическа дестинация. Туризмът има голямо значение за Франция, тъй като осигурава 7,4% от БВП и 9,5% от заетостта (по данни отпреди кризата). През 2019 г. 90 млн. чужди туристи са посетили страната и са генерирали постъпления в размер на 170 млрд. евро. Правителството се надява да увеличи тези цифри през следващото десетилетие.

Досега в Ковид-кризата държавата е инвестирала като помощи в сектора 38 млрд. евро.

Десетгодишен план

Жан Кастекс разкрива подробностите по правителствения плен за инвестиции в туризма, който беше обявен през юни от президента Макрон. Той е разчетен за 10 години напред.

Този план е бил обект на продължителни консултации с професионалисти от сектора и с местните власти. Той предвижда помощ в размер на 1,9 млрд евро, като по-голямата част от тях ще бъде под формата на заеми.

С тази сума правителството се стреми да разшири гамата от предлаганите услуги, да подпомогне развитието на инфраструктурата и транспорта, да насърчи въвеждането на иновации и на IT технологи, както и рекламирането на културно-историческото наследство. Също така то залага на подобряване на обучението и засилването на привлекателността на професиите в сектора.

В рамките на програмата обществената банка Bpifrance, чиято дейност е насочена към подпомагане на малкия и среден бизнес, както и на микропредприятията (от 1 до 10 работника), ще предостави 750 млн. евро под формата на заеми за туризма.

Правителството ще отпусне други 500 млн. евро за възстановяване на туризма, както и дългосрочни целеви кредити за осъществяване на големи проекти чрез Регионалната банка, която също е държавна. Тези намерения съществуват от дълго време, но досега не са осъществени поради технически трудности.

Други 650 млн. евро под формата на кредити ще бъдат отпуснати за почивки на най-бедните семейства, за привличане на изложителите за съживяване на панаирния туризъм и за стимулиране на селския и екологичен туризъм.

Крайната цел на плана е трайното превръщане на Франция в туристическа дестинация номер едно до 2030 г.

Предприятията в туризма искат разширяване на обхвата на държавно-гарантираните заеми (това е програма на френското правителство за отпускане на заеми на малки и средни предприятия, засегнати от Ковид-кризата). Те настояват най-вече периодът на връщането им да бъде удължен на 10-12 години вместо сегашните 4 години.

Министърът на икономиката Брюно Льо Мер се противопостави категорично на „всякакви мерки за разсрочване“ на държавно-гарантираните заеми, чието погасяване трябва да започне през март 2022 г.

Освен това, за по-добра оценка на хотелиерските услуги, ще бъде модернизирано традиционното категоризиране със звезди (от 1 до 5), за да бъдат отчетени направените подобрения и въвеждането на IT технологиите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"