fbpx

Петролът леко поскъпна след срива в понеделник

Цените на петрола леко скочиха в началото на днешната търговия, стабилизирайки се след резкия спад от 7% в понеделник. Според Ройтерс причината е, че притесненията относно търсенето на гориво в Китай са успокоени от обещанието на централната банка да подкрепи икономиката, засегната от подновените ограничения на COVID-19.

Фючърсите на суровия петрол Brent поскъпнаха с 59 цента, или 0,58%, до 102,91 долара за барел, след като се повишиха до 103,93 долара в началото на сесията.

Китай ще поддържа достатъчна ликвидност на финансовите пазари, се казва в изявление на Народната банка на Китай, ден след като централната банка обяви намаляване на съотношението на валутните резерви на банките, за да подкрепи икономиката.

В същото време градската управа на Пекин разшири масовите тестове за COVID-19 от един квартал тази седмица до по-голямата част от града с близо 22 милиона жители, тъй като населението се подготвя за неизбежно блокиране, подобно на строгите ограничения в Шанхай.

От страна на предлагането анализаторите изтъкват, че постепенното премахване на руския петрол от пазара ще продължи да поддържа цените.

Имам резерви, че потенциалните европейски енергийни санкции срещу руския петрол и природен газ могат да бъдат игнорирани дълго време“, коментира анализаторът на OANDA Джефри Халей. Припомняме, в момента страните от ЕС не могат да постигнат единна позиция за руско петролно и газово ембарго. Очаква се този въпрос да бъде дискутиран на среща на върха в края на май.

Въпреки това още няколко негативни заглавия от Пекин относно ограниченията на COVID могат решително да изместят баланса към по-ниски нива на цените тази седмица, добави Халей.

Петима анализатори, анкетирани от Reuters, изчислиха още, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 2,2 милиона барела през седмицата до 22 април.

Запасите от бензин са се повишили с около 500 000 барела миналата седмица, а запасите от дестилати, които включват дизелово гориво и мазут, се очаква да намалеят с 600 000 барела.

Анкетата е проведена преди публикуването на доклада за инвентаризацията от Американския петролен институт в 16:30 часа. EDT (2030 GMT) във вторник. Официалните данни на правителствената администрация за енергийна информация ще бъдат публикувани в сряда.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"