fbpx

Лагард печели важни съюзници за повишаване на лихвите

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард е спечелила ключови съюзници за плана си да повиши лихвите в положителна територия това лято, въпреки че един от нейните членове на борда изрази известен скептицизъм относно предстоящата политика, съобщава Ротйрес от икономическия форм в Давос.

С разширяването на инфлацията, Лагард анонсира тази седмица, че депозитната лихва на ЕЦБ минус 0,5% трябва да започне да се повишава през юли и може да бъде на нула или „малко над“ до края на септември, преди да се повиши още „към неутралния лихвен процент“.

Шефът на холандската централна банка Клаас Нот, сред най-консервативните членове на Управителния съвет на ЕЦБ, заяви, че напълно подкрепя този план, а Оли Рен, шефът на централната банка на Финландия, също изрази подкрепа за повишаване на лихвите през лятото, както и главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн.

Напълно подкрепям всичко, което е в предложенията, мисля че Лагард добре очертава курса на политиката“, коментира Нот пред панел на форума в Давос.

По-рано той искаше повишаването на лихвения процент  да е с 50 базисни точки през юли, но последните му коментари предполагат подкрепа за по-леки движения от 25 базисни точки, в съответствие с призива на Лагард за постепенност в нарастването.

Лейн коментира, цитиран от агенцията, че пътят за повишаване на лихвите, очертан от Лагард за лятото, е „ясен и стабилен“, но той предупреждава, че всяко движение след септември ще зависи от това как ще се развие инфлацията и последиците от войната в Украйна.

Фабио Панета е с малко по-различна гледна точка, твърдейки, че нормализирането на политиката не трябва да се приравнява с връщането на лихвените проценти към неутралност. Вместо това той каза, че целта трябва да бъде закрепване на инфлацията към целта на ЕЦБ от 2%.

Нормално не означава неутрално… процесът на нормализиране не трябва да се оценява спрямо ненаблюдаеми референтни точки, като естествения или неутралния лихвен процент„, заявява Панета в реч във Франкфурт.

Номиналната неутрална лихва се оценява на между 1% и 2%, или със 150 до 250 базисни пункта над текущата минус 0,5% депозитна ставка, което предполага, че ЕЦБ може да повиши лихвите още през следващата година, преди да се доближи до това ниво.

Подкрепяйки аргумента си за предпазливост, Панета посочи, че перспективите за растеж очевидно отслабват, мнение, което и Оли Рен споделя, прогнозирайки, че ЕЦБ вероятно ще намали прогнозата си за растеж следващия месец.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"