fbpx

Парламентът облекчи изграждането на ВЕИ мощности за собствено потребление

На днешното си заседание депутатите успяха да гласуват окончателно на второ четене част от текстовете в промените на Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Те целят да се облекчи режимът, по който се изграждат енергийни мощности за производство на еленергия от ВЕИ, която да се използва за собствено потребление.

С промените се позволява на потребителите да изграждат ВЕИ инсталации за производство на ток, които да служат за задоволяване на собствените им нужди от енергия. Общата инсталирана мощност не може да надхвърля 5 мегавата. За изграждането на такава инсталация ще бъде необходимо единствено да се подаде уведомление до съответното електроразпределително предприятие (ЕРП). На свой ред, ЕРП-то трябва да сключи допълнително споразумение с клиента си, в което да се уточнят техническите изисквания по безопасното включване на новоизградената инсталация в елмрежата, обобщава „Сега“.

Опозицията остро реагира на текстовете, позволяващи на потребителя, изградил енергийната мощност, да внася произведения от него ток в мрежата, след като обаче изпълни изискванията на процедурата по присъединяване към мрежата като производител, която е разписана в наредба към Закона за енергетиката.

Според ексминистъра на енергетиката Теменужка Петкова този текст позволява произведената за собствено потребление енергия да се продава.

Според мнозинството обаче е предвидено производителят да премине през процедурата за присъединяване, ако иска да продава произведената излишна енергия. „Всеки, който иска да продава енергия, ще трябва да мине по общия ред – със становище на Енергийния системен оператор, на ЕРП-тата и така“, коментира Тихомир Тенев от ИТН, цитиран от изданието.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"