fbpx

Социалната икономика – сред основните теми на форума в Давос

Форумът в Давос, където в момента си дават среща лидерите на капиталистическия свят, обръща също така и голямо внимание на социалната икономика. Специална сесия беше посветена на търсене на решения, които да стимулират развитието на тази досега подценявана съставна част на пазарната икономика, пише RFI*.

Подценявана, но не толкова маловажна част, колкото човек би си помислил. С ценностите си противоположни на тези на капитализма, социалната икономика намира своето важно място и търпи непрекъснато развитие. Тя генерира 7% от световния брутен вътрешен продукт, а във Франция – два пъти повече, 14% от БВП на страната.

Целта ѝ: да удовлетвори човешките потребности, като поставя на предно място колективния интерес. Тя не преследва печалба, а парите са само средство. Тя се основава не толкова на конкуренцията, колкото на сътрудничеството. Нейните принципи намират много поддръжници, привличат хората на наемния труд в търсене на смисъл в работата, те доставят радост на хората, които се ръководят от тях. Тези организации са свръхпредставени в социалния сектор, в местните спортни сдружения; моделът им се прилага в кооперативните банки и във взаимно-застрахователните дружества. Социалната икономика е част от ежедневието ни и се сещаме за нея, когато настъпят кризите.

Главните дейсващи лица на социалната икономика изиграха ключова роля по време на пандемията

В множество случаи дейността на различни сдружения позволи компенсирането на редица дефицити, като произвеждаха маски например, или като осигуряваха липсващия персонал още от самата поява на коронавируса.

По време на финансовата криза от 2008-2009 г. организациите от социалната икономика бяха тези, които успяха да осигурят работни места, във времена, когато затварянето на фабриките увеличаваше редиците на безработните.

Организациите със социален характер играят значителна роля за интегрирането на хората в по-слабо развитите страни. Това е особено видно в африканските страни на юг от Сахара. Смята се, че през 2020 г., благодарение на тяхната дейност, са създадени между 28 и 41 млн. работни места. В момент, когато инфлацията тръгва нагоре и обрича на крайна бедност стотици милиони души, секторът отново ще играе ролята на амортисьор. Необходимо е обаче наличието на по-благоприятни условия, за да може да осъществи мисията си.

Какви решения предлага форумът в Давос

Всъщност форумът посочва отколешните искания на организациите от социалната икономика. На първо място трябва да се създадат юридически структури, адаптирани към тяхната дейност. Това въобще не е случаят във всички страни. Гана например разработи специфична политика за развитието на този сектор. ЮАР залага на сътрудничеството с Международната организация по труда.

Тези организации искат също така по-добър достъп до пазарите на обществените поръчки. Те често са изключвани от тях, защото не могат да предложат конкурентни цени, макар че тяхната оферта в най-голяма степен отговаря на социалните и екологични изисквания записани в тръжната документация.

Накрая, Давос настоява да се облекчи достъпът до финансиране. Защото тези организации трудно могат да убедят финансистите, които винаги гледат печалбата, че парите не са в основата на тяхната дейност. Тези искания срещат все по-голямо разбиране сред правителствата. Европейският съюз създаде портал за облекчаване на достъпа до субсидии. Развитието на солидарната социална икономика е един от приоритетите на френското председателство на ЕС. Темата ще бъде отново разисквана през юни на конференцията на Международната организация по труда и през есента на равнище ООН.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"