fbpx

Глобалната LNG индустрия – между Европа, Китай и идващата зима

Глобалните потребители и доставчици на втечнен природен газ (LNG) се подготвят за по-голяма несигурност по отношение на руските доставки и неясни перспективи за търсене от Европа и най-големия вносител Китай в навечерието на пиковия зимен сезон, коментират фактори в тази индустрия, цитирани от Ройтерс.

Западните санкции срещу Русия след инвазията в Украйна предизвикаха опасения от прекъсване на доставките на руски газ за Европа, изпращайки световните цени на газа до най-високите нива по-рано тази година и пораждайки опасения за енергийната сигурност.

В допълнение към непредсказуемостта, остава неясно дали ще има по-нататъшни съкращения на руските доставки за Европа. Също така не е сигурно дали Европа може да изгради нова инфраструктура за внос на втечнен природен газ навреме, за да замени огромните руски обеми, добавят от бранша.

Друг въпрос е кога Китай ще премахне ограниченията на COVID, които намалиха вноса през първите пет месеца на тази година.

Имаме огромна несигурност какво ще се случи след това“, казва Стив Хил, изпълнителен вицепрезидент на Shell, цитиран от Ройтерс.

Ако преобразуваме обема на руския тръбопроводен газ в Европа през 2021 г. в еквивалент на LNG и добавим обемите на LNG, доставени в Европа през 2021 г., това е 200 милиона тона еквивалент на LNG, което е половината от размера на сегашната (глобална) LNG индустрия„, изтъква Хил.

Инфраструктурните ограничения, които се появиха, когато газовите потоци се промениха от запад на изток, а не от изток на запад, направиха ситуацията „по-сложна, отколкото първоначално си мислехме“, добавя той.

Педер Бьорланд, вицепрезидент по маркетинг и търговия с природен газ в Equinor (EQNR.OL), коментира, че променящите се потоци са създали „странен пазар“, където някои страни в Европа, като Великобритания, са с прекомерно снабдяване, но няма инфраструктура, която да достави газа в центрове на търсене, каквато е Германия.

Това създаде голяма разлика в цените между британската национална балансираща точка и холандските цени на едро на газа, което би могло да стимулира инвестициите в инфраструктура, което обаче ще отнеме време, добавят експерти от сектора.

Тежката зима в северното полукълбо може също да предизвика конкуренция между Европа и Азия за LNG и да повиши цените.

Когато навлизаме в зимата… пазари като Азия наистина започват да се конкурират за тези товари“, казва Анатол Фейгин, изпълнителен вицепрезидент в Cheniere Energy.

Въпреки това се очаква купувачите да влязат тази зима по-подготвени от миналата година, тъй като европейски страни като Германия и Италия изискват минимални нива на складовите си запаси.

Тази година не е толкова песимистично, тъй като всички се подготвят за зимата“, коментира пред Ройтерс мениджър на газова компания.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"