fbpx

ЕС обяви 90% петролно ембарго на Русия и финансови инжекции за Украйна, но срещу реформи

От ЕК разпространиха изявлението на председателя Урсула фон дер Лайен, сед като тази нощ лидерите на ЕС се разбраха за шестия пакет санкции срещу Русия

Тази вечер проведохме много добра дискусия. И много се радвам, че лидерите успяха да постигнат принципно съгласие по шестия пакет от санкции. Това е много важно. Благодарение на това, Съветът вече трябва да може да финализира забраната за почти 90% от целия внос на руски петрол до края на годината. Това е важна стъпка напред. Скоро ще се върнем към въпроса за останалите 10% петрол по тръбопровода. (Става въпрос за доставките по петролопровода „Дружба“, които няма да бъдат спирани, а само танкерните петролни товари по море, бел. ред.)

Искам да отбележа, че другите елементи в пакета също са важни. Това е „де-SWIFTing“ на Сбербанк. Сбербанк е най-голямата руска банка с 37% от руския банков сектор. Има забрана за застраховане и презастраховане на руски кораби от компании от ЕС; забрана за предоставяне на руски компании на цял набор от бизнес услуги. И много важно е спирането на излъчването в Европейския съюз на още три руски държавни издания, които обикновено разпространяваха широко дезинформацията, на която сме свидетели през последните седмици и месеци.

Имахме много добра дискусия и за Украйна. Тук искам да подчертая два елемента. Това е основно финансовата подкрепа, от която Украйна се нуждае спешно сега. Както знаете, Украйна се нуждае от около 5 милиарда евро на месец, за да поддържа основните услуги. Това е изплащане на пенсии, изплащане на заплати и, както казах, основните услуги, които са необходими. Съгласихме се, че от една страна отбелязваме много добрия резултат на Г-7, които сложиха 9,5 милиарда долара вече на масата. 7,5 милиарда щатски долара от тях са американски вноски, а 1 милиард евро в Г-7 е от Германия като безвъзмездни средства. Но ние смятаме, че, разбира се, Европейският съюз също трябва да поеме справедливия си дял. Затова работим по механизъм за извънреден пакет от макрофинансова помощ от 9 милиарда евро, върху който ще работим през следващата седмица, как да го приложим.

И последната ми точка – но също много важна – обсъждахме интензивно въпроса за възстановяването на Украйна. Тук всички знаем, че ще инвестираме; ще имаме голям обем работа – колосална, както каза президентът Зеленски – за възстановяването на Украйна. Мисля, че е важно да сме много добре организирани по въпроса. Затова беше добре, че можахме да обсъдим предложението на Комисията в Съвета за създаване на платформа, където да насочваме всички международни инициативи – било то от ОИСР, или от Г-20, или от МВФ, или от Световната банка, Европейските усилия, тези на нашите американски приятели, например – да сме ясни в общата посока на пътуване, за да привлечем необходимите инвестиции, но също така да бъдем много ясни, че инвестициите идват с реформа. Реформа на административния капацитет, съдебната независимост, за борба с корупцията, за създаване на благоприятна среда за бизнес сектора. Тук е важно наистина да застанем заедно, за да дадем на Украйна справедлив шанс да се издигне от пепелта и да можем наистина да прескочим напред какво е свързано с реконструкцията в инвестициите, но също и в подобряването на състоянието на Украйна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"