fbpx

Кредитната политика на Китай все по-опасна за света

Според германския канцлер Олаф Шолц увеличаващото се количество на дългосрочните заеми, отпускани от китайското правителство на бедните страни, представлява „сериозна опасност“ за избухването на нова световна финансова криза, пише Capital.fr*.

Кредитната политика на Китай е в центъра на виманието на Берлин. Огромното количество на длъгосрочни кредити, отпускани от Пекин на бедните страни, преди всичко от Африка, представлява „сериозна опасност“ светът да бъде тласнат в нова финансова криза, предупреди германският канцлер. „Съществува наистина сериозна опасност да избухне нова голяма дългова криза в страните от Юга, свързана със заемите, предоставени от Китай, за които и той няма пълна представа, предвид големия брой на кредитополучателите“, заяви Шолц по време на дебат на Конгреса на католиците, който се провежда в Щутгарт. „Това ще повлече Китай и страните от Юга в голяма икономическа и финансова криза, която неизбежно ще се разпростре и върху останалата част от света“, подчерта той. „Става въпрос за сериозна опасност“.

Китай е обвиняван от дълго време от Запада, че използва „клопката на дълга“, за да упражнява влиянието си върху другите страни. Аргументът е, че Китай предоставя дългосрочни заеми на другите страни, които в крайна сметка се принуждават да отстъпят контрола върху ключовите си активи, ако не могат да ги погасят. Пекин отхвърля обвиненията като твърди, че тези заеми имат за цел да облекчат бедността.

Шолц посочи, че иска да убеди Китай да се присъедини към Парижкия клуб, неформална група от държави-кредиторки, чиято роля е да намери координирани решения за трудностите, които изпитват тези страни при погасяването им, като се водят преговори за облекчаване и дори за разсрочване на дълга. „Една от големите ни амбиции е да интегрираме Китай в този клуб“, каза канцлерът.

Новите пътища на коприната

За да се противопостави на китайското влияние, Европейският съюз огласи преди няколко месеца план за подпомагане на развитието, наречен „Global Gateway“. В неговите рамки ЕС има намерение да инвестира през следващите години в Африка над 150 млрд. евро в проекти в инфраструктурата, транспорта и възобновяемите енергии. На инициативата се гледа като на европейски отговор на „новите пътища на коприната“, широка китайска програма за предоставяне на заеми в десетки страни, с цел развитието на пристанища, пътища, влакове, информационна инфраструктура.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"