В подземно убежище от Втората световна война, където може да се чуе как влаковете на лондонското тракат отгоре, ароматните листа от кориандър се накланят към розовото сияние на LED крушки – визия за това как фермите могат да изглеждат в бъдеще, пише Ройтерс в свой репортаж.
Zero Carbon Farms отглежда билки и салати в Clapham, южен Лондон, гъсто населен район, в който няма място за конвенционално земеделие. Но на 30 метра под земята има километър тунели и технологиите превърнаха земеделието тук в реалност.
Седем години след първата си реколта, компанията скоро ще удвои площите си за отглеждане, отговаряйки на силното търсене на своите грахови филизи, рукола и кресон от големи британски търговци на дребно като Marks & Spencer (MKS.L) и местни ресторанти.
Купувачите харесват свежестта на продуктите, които могат да се намерят в заведенията за хранене в рамките на два часа след прибирането им, както и пристигането им в града без натрупване на емисии по въздуха или от дълго пътуване.
„Бъдещето е много, много светло за тази индустрия и мисля, че това, което наистина ще бъде основната опорна точка, е правилното прилагане на технологията“, казва пред Ройтерс главният производител на фермата Томазо Вермеир.
Вертикалното земеделие, името, дадено на производството на култури в серии от подредени нива, често в контролирана среда, е бързо развиваща се индустрия с милиарди долари, насочени в проекти по целия свят. То се разглежда като част от решението на предизвикателството за продоволствената сигурност, породено от нарастването на населението във време, когато изменението на климата и геополитиката застрашават доставките.
Но отглеждането с изкуствена светлина е по-енергийно интензивно от конвенционалното земеделие и високите производствени разходи са предизвикателство за вертикалните ферми по света.
Подземното разположение на фермата осигурява вградена изолация от студа. Компанията разполага с това, което нарича „виртуално частно окабеляване“, доставяйки енергия от възобновяеми източници. Цените на енергията се повишиха тази година, но Вермеирr обяснява, че споразумението с доставчика – бизнес подразделението на Octopus Energy – му дава по-добра цена, отколкото ако взема енергия от мрежата като други клиенти.
Селското стопанство тук използва 70-90% по-малко вода и 95% по-малко тор, отколкото обикновеното земеделие. Отглеждането се извършва целогодишно с по-бързи темпове.
Фермите с нулеви въглеродни емисии смятат, че имат предимство пред десетките други проекти за вертикални ферми, изникващи във Великобритания, поради своите устойчиви качества и дългогодишния си опит, които се надяват да превърнат в по-високи добиви спррямо новото земеделско пространство.
Това не е типична работа в Лондон, обяснява надзорникът на фермата 27-годишният Райли Андерсън, един от 35-те служители на компанията. „Не исках да работя в офис. Исках да направя нещо различно и това със сигурност отговаря на изискванията„, посочва той пред Ройтерс.