fbpx

ЕС въвежда драстично намаляване използването на фреон

Европейският парламент и Съветът на ЕС са взели решение за масово намаляване на емисиите на парникови газове (ПГ) от флуорсъдържащи газове (F-газове) и озоноразрушаващи вещества (ОРВ). Въз основа на съществуващото законодателство на ЕС, което вече е ограничило значително употребата и емисиите на тези газове, регламентите, договорени днес, ще предотвратят почти 500 милиона тона допълнителни емисии до 2050 г. Това ще допринесе за климатичните цели на ЕС за 2030 г. за намаляване на емисиите с най-малко 55%. и да помогнем на Европа да стане неутрална по отношение на климата до 2050 г.

Използвани в уреди от ежедневието, например в хладилници и климатици, F-газовете и ODS са силно мощни, създадени от човека парникови газове с едни от най-лошите потенциали за глобално затопляне, често няколко хиляди пъти по-силни от въглеродния диоксид (CO2), се изтъква в съобщението на Европейската комисия.

Регламентът предоставя стимули за използване на щадящи климата алтернативи, като допълнително стимулира световния пазар и помага на други страни също да направят прехода. Световният пазар на оборудване, използващо F-газове, в момента се разраства бързо поради нарастващите температури и по-високия жизнен стандарт. Новите регламенти допринасят за ограничаване на глобалното покачване на температурата в съответствие с Парижкото споразумение и дават пример в международен план, повишавайки амбицията значително отвъд изменението от Кигали на Монреалския протокол.

Нова наредба за F-газ

На ниво ЕС F-газовете понастоящем представляват 2,5 % от общите емисии на парникови газове. Засиленият регламент за F-газовете ще предотврати емисиите на около 300 милиона тона CO2 еквивалент до 2050 г.

Споразумението затяга квотната система за флуоровъглеводороди (намаляване на HFC). Използването на хидрофлуоровъглеводороди (HFC) – най-често използваните F-газове, представляващи около 90% от емисиите на F-газове – ще бъде намалено с 95% до 2030 г. в сравнение с 2015 г., като ще спадне до нула до 2050 г. От 2025 г. квотата за HFC които Комисията разпределя всяка година, ще се продават за 3 евро на тон CO2 еквивалент.

Споразумението въвежда нови ограничения, за да се гарантира, че F-газовете се използват само в ново оборудване, където няма налични подходящи алтернативи или че се използват само най-щадящите климата F-газове. Например новите климатични инсталации, термопомпи и електрическо оборудване трябва да използват най-благоприятните за климата газове, а някои видове оборудване трябва да бъдат без F-газ. Например в комутационни уредби със средно напрежение, където традиционно се използва серен хексафлуорид (SF6), най-мощният парников газ в света. Новите ограничения ще се прилагат от 2025 г. до 2035 г. в зависимост от готовността за преминаване към щадящи климата решения за всеки тип оборудване.

В допълнение към насърчаването на пазарите за оборудване, което щади климата, забраната за износ ще гарантира, че остаряло оборудване, използващо хладилни агенти с висок потенциал за глобално затопляне, което може да не се продава в ЕС, също не може да бъде изнасяно в други страни в света.

Тъй като пазарът на щадящо климата оборудване се разширява, цените се очаква да намалеят. Освен това такова оборудване ще генерира по-ниски разходи за енергия, като по този начин ще позволи на хората да спестят пари през целия живот на оборудването.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"