fbpx

Петролът близо до $80 за барел

Петролът поскъпна с повече от 1% в четвъртък поради опасенията относно доставките от Близкия изток след проблеми в петролно находище в Либия и повишеното напрежение по отношение на войната Израел-Хамас, съобщава Ройтерс.

В сряда, 3 януари, местни протести наложиха спиране на производството в либийското нефтено находище Шарара, което може да произвежда до 300 000 барела на ден. Полето, едно от най-големите в Либия, е честа цел на местни и по-широки политически протести.

Суровият петрол Brent се покачи с 92 цента, или 1,2%, до 79,17 долара за барел, докато фючърсите на западнотексаския междинен суров петрол в САЩ се покачиха с 93 цента, или 1,3%, до 73,63 долара.

В сряда и двата бенчмарка поскъпнаха с около 3%, за да се повишат за първи път от пет дни. Петролът намери подкрепа и от данните на Американския петролен институт, показващи спад на запасите от суров петрол със 7,4 милиона барела, двойно повече от очакваното.

Ройтерс обръща внимание и на инцидента от вчера, когато две експлозии убиха близо 100 души и раниха десетки по време на церемония в Иран в памет на командира Касем Солеймани, след което Техеран се закле да отмъсти.

Притесненията относно корабоплаването в Червено море остават, след като подкрепяните от Иран йеменски хуси заявиха, че са „набелязали“ контейнерен кораб, пътуващ за Израел. Централното командване на САЩ съобщи, че екстремистите са изстреляли две противокорабни балистични ракети в южната част на Червено море предишния ден.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"