fbpx

Умерено негативна реакция на пазарите спрямо изборните резултати във Франция

Френските акции се понижиха, рисковата премия на френските облигации спрямо германските се повиши и еврото се понижи в първиея ден от седмицата, след като изборите оставиха Франция изправена пред блокиран парламент и недобра перспектива за преговори за формиране на правителство, отбелязва Ройтерс.

Припомняме, изненадващо лявото обединение на балотажа в неделя блокира стремежа на Марин Льо Пен да доведе крайната десница на власт в Националното събрание, но нито една група не осигури работещо мнозинство.

Индексът на сините чипове CAC40 на Франция се понижи с 0,6%, а разликата между доходността на 10-годишните облигации на Германия и Франция се увеличи с два базисни пункта до 70 базисни точки.

Този спред отразява премиум инвеститорите, които искат да държат френски дълг, а не Bunds. Той се разшири до над 80 базисни пункта в началото на изборите, което е най-високото ниво от кризата в еврозоната през 2012 г., тъй като инвеститорите се страхуваха от крайнодясното мнозинство, което би могло да приложи политика на високи разходи.

Цените на френските държавни облигации се понижиха, повишавайки доходността на 10-годишните OAT с 3 базисни пункта до 3,24%

Проучванията на общественото мнение прогнозираха, че крайнодясното Национално обединение (RN) на Марин льо Пен ще бъде най-голямата партия, но изборите оставят 577-местното събрание на Франция разделено на три големи групи – леви, центристи и крайнодесни – с изключително различни платформи и никаква традиция за съвместна работа.

И все пак инвеститорите имат и опасения, че плановете на левицата биха могли да разклатят много от пропазарните реформи на президента Еманюел Макрон и вярват, че задънената улица може да сложи край на опитите за овладяване на дълга на Франция, който възлизаше на 110,6% от брутния вътрешен продукт през 2023 г.

Ще бъде много трудно действително да продължим напред и да приемем каквато и да е политика, с която да доведем до прогресивни реформи, защото гласовете на всяка партия са разделени и никой няма абсолютно мнозинство“, коментира през Ройтерс Анеека Гупта, директор на макроикономическите изследвания в WisdomTree. Тя обаче добавя: „Мисля, че пазарите ще бъдат доволни, че избягваме тази екстремна ситуация с крайната десница“.

Банковите акции са особено силно засегнати. Акциите на Societe Generale и BNP Paribas паднаха с около 1%, в сравнение със спад от само 0,4% в по-широкия банков индекс STOXX

Еврото падна с около 0,1% както спрямо долара, така и спрямо стерлинга и е съответно при $1,0822 и 84,53 пенса.

„Изглежда, че антикрайнодесните партии наистина са получили голяма подкрепа“, казва Саймън Харви, ръководител на FX анализите в Monex Europe. „Но основно от пазарна гледна точка няма разлика по отношение на резултата. Наистина ще има вакуум, когато става дума за законодателната способност на Франция.“




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"