fbpx

Илън Мъск: Правителствата се нуждаят от „отдел за премахване на регулациите“

Има толкова много правителствени регулации, наложени на бизнеса, че това е като „милион малки връзки, които обвързват Гъливер“ и в крайна сметка той „не може да помръдне“, посочва милиардерът предприемач Илон Мъск в интервю със старшия сътрудник на Cato Institute Йохан Норберг, публикувано в блога на Cato. На правителствено ниво, добавя той, трябва да има „отдел за премахване на регулациите“.

Мъск, който управлява Tesla, SpaceX, X (бивш Twitter) и няколко други компании, посочи вижданията си по време на конференцията в Буенос Айрес „Възраждането на свободата в Аржентина и извън нея“, спонсорирана от Cato Institute и Libertad y Progreso . Основен лектор на събитието е президентът на Аржентина Хавиер Милей.

По въпроса за културата на склонността към риск, която регулациите създават, и как предприемачите могат да правят иновации и да растат предвид тези пречки. Мъск отговоря, че дългият период на просперитет след Втората световна война по ирония на съдбата е допринесъл за проблема.

Когато нещата са проспериращи от дълго време, получавате натрупване на закони и разпоредби, естествено. И тези закони и разпоредби са безсмъртни, докато хората очевидно са смъртни. И така, колкото по-дълго имате това поколение – това създаване от правила и наредби, някак стигате до точката, в която всеки закон или наредба може би не е осакатяващ сам по себе си, но всички те са като малки струни, като милион малки струни, които връзват Гъливер. И така, всяка малка струна – в крайна сметка гигантът не може да се движи, коментира Илън Мъск.

По думите му „регулаторната задънена улица“ в западните общества е толкова задушаваща, че на практика прави големите проекти да изглеждат незаконни, почти невъзможни за стартиране или завършване. Като пример Мъск цитира предприятие за високоскоростна железница в Калифорния. „Те похарчиха 7 милиарда долара за участък от 1600 фута. Това е всичко, което показват. Дори няма релси.

Тъй като големите проекти са по същество незаконни в Калифорния и в голяма част от Европа и други страни, трябва да има някакъв процес на събиране на боклука за премахване на правилата и разпоредбите, за да може обществото да функционира, а не да се стигне до втвърдяване на артериите до точката, в която не можете да направите нищо, отбелязва още Мъск.

От своя страна Йохан Норберг обръща внимание, че в класическата либерална традиция се смята, че „ние не знаем всичко – никой не го знае“ и следователно са необходими проба и грешка, процес на откриване, за да разберем кое работи и кое не. И това е рисковано и скъпо, но необходимо. „За съжаление културата на склонност към риск доминира „в много бизнеси и със сигурност в правителството“, казва Норберг. „Мнозина са толкова консервативни, че не биха позволили на никого да направи нещо за първи път“, отбелязва още той и задава въпрос към Мъск как да се справя с този тип култура, склонна към риск и какви промени в културата и регулациите би направил, за да стане светът безопасен за експерименти?“

Според Илън Мъск на правителствено ниво трябва да има отдел за премахване на регулации. „Мисля, че това, което обикновено се случва, е, че след като регулациите бъдат приети, около тези регулации се формира екосистема от консултанти, която иска да ги поддържа. Законите за околната среда са особено лоши в това отношение“, отговаря предприемачът, който стои зад проекти като Tesla и SpaceX.

„Като цяло мисля, че правителството трябва активно да заличава регулациите, поставяйки под въпрос дали трябва да съществуват подобни отдели. Очевидно аржентинският президент Милей изглежда върши фантастична работа на този фронт, просто изтривайки неща, изтривайки цели отдели. Фантастично!“, коментира още Илън Мъск.

Откакто встъпи в длъжност през декември 2023 г., президентът Милей е намалил държавните разходи до 30 процента, уволнил е повече от 25 000 федерални служители, намалява федералните агенции, замразява проектите за обществено строителство, намалява основната тарифа за внос, поддържа бюджетни излишъци всеки месец, намалява месечната инфлация до 4,2 процента (август 2024 г.) от 25 процента (декември 2023 г.) и настоява за валутна конкуренция между песото, щатския долар и други валути, припомня Норберг.

Мъск добавя, че не трябва да има страх от премахването на държавни служби и разпоредби, защото „винаги можете да ги върнете обратно“.

И наистина това е като да свалите спирачките от една икономика и нашата цивилизация. Трябва да скъсаме онези конци, които държат Гъливер и ни пречат да напредваме като цивилизация“, отбелязва още бизнесменът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"