Безпрецедентна DDoS атака към базата на здравно-информационната система

Безпрецедентна DDoS атака към базата на здравно-информационната система

Инфраструктурата на „Информационно обслужване“ АД е успяла да неутрализира над 400 враждебни кампании в рамките на последните 3 дни. На моменти зловредният трафик към Националната здравно-информационна система (НЗИС) е надхвърлял 400 Gbps, което надвишава международната свързаност на държавата, съобщават от дружеството.

Безпрецедентната атака от типа „отказ от услуга“ (DDoS) към портала https://his.bg/ е достигнала в пиковите часове между 30 до 80 млн. пакета в секунда, което е затруднило достъпа на потребителите. Това е една от най-големите DDoS атаки, правени срещу България.

Припомняме, случилото се съпътстваше бума в изтеглянето на зелени сертификати от базата на НЗИС, свързано с новите епидемични мерки на държавата.

От компанията информират, че са успели да отблъснат злонамерените атаки, като не са установени опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители.

Данните на ИО сочат, че за периода 20-22 октомври са изтеглени 318 413 сертификата, което 25% от общия им брой до момента.

Пикът на DDoS атаката е бил на 21 октомври около 11:20 часа българско време, когато именно зловредният трафик е надхвърлил 400 Gbps. Потвърждава се, че най-активният трафик е идвал от Русия, следвата от САЩ, Бразилия и Украйна.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"