Биткойн започна да наваксва ударите, критопазарът очаква сливането при Ethereum

Биткойн започна да наваксва ударите, критопазарът очаква сливането при Ethereum

Биткойн скочи с 8% в петък, преодолявайки границата от 20 000 долара, след като щатският долар отслабна и акциите скочиха, съобщава CNBC.

Най-голямата криптовалута в света се търгуваше за $20 741,55, след като падна до най-ниското си ниво от средата на юни по-рано през седмицата.

Други цифрови валути също се покачиха, включително етер, който се повиши с около 4%. Общата пазарна стойност на криптовалутите отново скочи над $1 трилион.

Последното покачване на биткойн е предизвикано от леко отслабване на щатския долар, който отбеляза зашеметяващо рали тази година. Индексът на щатския долар, който измерва зелените пари спрямо кошница от други валути, се понижи с около 1% в петък сутринта.

Борсовите индекси на САЩ затвориха с повишение в четвъртък, а фючърсите бяха по-високи в петък. Биткойнът е тясно свързан с пазарите в САЩ, които често се повишават, паралелно с борсовите индекси. Биткойн също има тенденция да расте, когато доларът отслабва.

Биткойнът се търгуваше в диапазон от около 18 000 до 24 000 долара от юни и не успя да прекъсне този модел.

Виджай Айяр, вицепрезидент по корпоративно развитие и международни отношения в крипто борсата Luno, коментира, че ралито в петък може да бъде „повторен мечи тест“ на цената от 22 500 до 23 000 долара.

Следователно, освен ако не пробие това ниво убедително и не затвори по-високо, все още бих си мислил, че това е мечи рали, което може да има по-голям диапазон и спад“, казва Айяр.

Биткойнът понесе удари тази година и е с повече от 60% от рекорда си, наблюдаван през ноември, тъй като Федералният резерв повиши агресивно лихвените проценти, отнемайки блясъка на рисковите активи като криптовалутите.

Крипто пазарът беше ударен също така и от провалени проекти и нашумели фалити, които се разпространиха в индустрията.

Крипто пазарите очакват голямо мрежово надграждане (сливане) на Ethereum, което според поддръжниците ще направи блокчейна по-ефективен. Очаква се сливането да приключи до средата на септември. В навечерието на събитието цената на етера, токенът на Етериум, изпревари и биткойн.

Ако инфлацията се овладее и с очакванията около сливането на Ethereum, Юя Хасегава, анализатор на крипто пазара в японската крипто борса Bitbank, казва, че биткойн може да тества нивото от $22 000.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"