fbpx

Производството с ръст на обявите за работа, силен спад в IT сектора

През август се наблюдава плавно възстановяване на броя на обявите за работа с ръст от 1,1%, показва ежемесечният анализ на JobTiger.

Общият брой на предложенията е 47 000, като на годишна база той се запазва на същото ниво (47 100 през м. август 2021г.).

Наблюдава се активна динамика в различните сектори, като с най-голям брой са се увеличили предложенията в секторите „Производство“ (550 предложения повече или ръст от 8%) и „Търговия и продажби“ (530 предложения повече, 5% ръст).

Противно на досегашната тенденция, през август се наблюдава най-голям спад на предложенията в сектора „ИТ“. Обявите в този сектор са с близо 600 по-малко спрямо м. юли или спад от 11%. Както и в предходните месеци този спад се дължи основно за слабия работен сезон, коментират от компанията.

Спад на обявите през август се отчита и в секторите: „Счетоводство, одит, финанси“ (-9%),   „Административни и обслужващи дейности“ (-4%), „Маркетинг и реклама“ (-3%) и „Логистика и транспорт“ (-2,6%).

Данните сочат, че през август предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели с 8% (400 предложения по-малко). Това се дължи основно на по-малкия брой обяви в сектора „ИТ“, тъй като той предлага половината от този тип възможности за работа.  Обявите за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са около 4800 за страната или 12% от общия брой обяви.

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през август е около 2200 (6% дял от всички обяви), като техния брой е нямалял с 8% спрямо предходния месец.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"