fbpx

Спад при търговията с хранителни продукти

Оборотите на търговията на дребно хранителни продукти през юли намаляват и спрямо предходния месец, и на годишна база, сочат данни на НСИ.

През юли се наблюдава намаление на оборота спрямо предходния месец в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 3.5%), докато при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали, и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано увеличение съответно с 2.0 и с 1.2%.

По-значително нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 2.6%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 2.3%. Намаление е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 5.0%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 2.0%.

На годишна база през юлиоборотът при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия намлява с 10.2%. Увеличение е отчетено при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 5.0%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4.0%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки е регистриран ръст при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 29.2%, търговията на дребно с разнообразни стоки – с 9.6%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 6.9%, и  търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 2.3%. Оборотът намалява в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"