fbpx

Почти ултимативно бизнесът поиска да не спират компенсациите за скъпия ток

Работодателските организаци поискаха в писмо до служебния премиер Гълъб Донев ново постановление на МС за продължаване компенсациите за скъпия ток и след изтичането на 30 септември на срока на дейстащото в момента постановление.

Припомняме, на последното си редовно заседание служебният кабинет постанови БЕХ да осигури 970 млн лева от държавните енергийни дружества, с които да се изплащат компенсациите за небитовия ток до 30 септември.

Бизнесът плаши, че евентуално забавяне на решение за продължаване на компенсациите ще доведе до тежка ликвидна криза в огромната част от небитовите потребители на ел.енергия, с краен ефект – спиране на производства и съкращаване на работни места.

Работодателите настояват още в изготвяния в момента проект на Държавен бюджет за 2023 г. да бъдат предвидени средства за продължаване на програмата за компенсиране на небитовите потребители на ел.енергия и след 1 януари 2023 г., като се подготвят изменения в Закона, за да може да се ползват като източник, наред с БЕХ, и неочакваните печалби при електропроизводството и в частния сектор.

В писмото се обръща специално внимание, че компенсациите не са „помощи“, а връщане на надвзетото от предприятията, в резултат от изкривения пазар. Предупреждава се, че работодателите няма да се поколебаят да използват всички законни средства, за да се противопоставят на прекратяване или забавяне на програмата за компенсиране.

Изтъква се, че тази програма не ползва средства от Държавния бюджет, а нейното прекратяване или влошаване на условията би обрекло огромна част от българските предприятия!




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"