Нови сътресения на криптопазара, биткойнът с 18-месечно дъно

Нови сътресения на криптопазара, биткойнът с 18-месечно дъно

Фирмата за кредитиране на криптовалути Celsius Network обяви, че поставя на пауза тегления и преводи между акаунти, поради „екстремни пазарни условия“. Това се определя като последен знак за натиск в крипто индустрията, съобщава Ройтерс.

Съобщението доведе до нов спад на Биткойн, с повече от 6% до 24 888 долара, най-ниско ниво за 18 месеца. Ether, втората по големина криптовалута в света, падна с повече от 8% до $1303, най-ниското си ниво от март 2021 г.

Ние предприемаме това необходимо действие… за да стабилизираме ликвидността и операциите, докато предприемаме стъпки за запазване и защита на активите„, заявява Celsius в публикация в блога си, цитирана от агенцията.

Celsius Network, която събра 750 милиона долара финансиране в края на миналата година, е важен играч в крипто кредитирането. Компанията предлага лихвоносни продукти на клиенти, които депозират своите криптовалути в нея и отдава криптовалути назаем, за да спечелят възвръщаемост.

Към 17 май компанията е обработила заеми на стойност 8,2 милиарда долара и е имала активи за 11,8 милиарда долара, сочат данни в уебсайта й.

През август миналата година компанията заяви, че има активи от над 20 милиарда долара.

Крипто пазарите са под натиск през последните месеци, падайки заедно с други така наречени рискови активи, тъй като лихвените проценти по света се повишиха.

Спадът на цените също допринесе за краха на някои крипто проекти. Най-забележим беше спадът на стейбълкойн TerraUSD, който миналия месец счупи обвързаността си с долара и се срина в стойността, разтърсвайки крипто индустрията, припомня Ройтерс.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"