fbpx

Отпушва се китайският пазар за видеоигри

Китайският регулатор на видеоигрите е предоставил лицензи за пускане в страната на 45 чуждестранни игри, като допълнително премахна твърдите ограничения, които тормозят индустрията в продължение на 18 месеца, съобщава Ройтерс.

Сред внесените онлайн игри, одобрени от Националната администрация за преса и публикации, са пет, които ще бъдат публикувани от Tencent Holdings като „Pokémon Unite“ от Nintendo и „Valorant“ от Riot Games. Регулаторът също е одобрил 84 вътрешни игри за месец декември.

Одобрението на вносни игри на практика бележи края на репресиите на Пекин срещу индустрията на видеоигрите, които започнаха миналия август, когато регулаторите спряха процеса на одобрение на игрите, припомня Ройтерс.

Регулаторите възобновиха издаването на лицензи за игри за местни игри през април, а одобрението на чуждестранни игри се смяташе за последното премахнато регулаторно ограничение.

За разлика от повечето други страни, видеоигрите се нуждаят от одобрение от регулаторите преди пускане в Китай, най-големият пазар на игри в света.

Продължителната репресия на Пекин срещу индустрията е нанесла голям удар на китайските технологични компании, включително Tencent и NetEase, които извличат значителни приходи от публикуването както на собствено разработени, така и на внесени игри.

Чрез различни дъщерни компании Tencent, най-голямата компания за игри в света, ефективно е получила общо шест лиценза през декември. Първият си лиценз за комерсиална игра за повече от година и половина е получен миналия месец, което се възприе като важен сигнал към нормализиране на политиката за индустрията.

Други одобрени вносни игри включват „Gwent: The Witcher Card Game“ на CD Projekt и „Don’t Starve“ на Klei Entertainment. Освен Tencent, NetEase, ByteDance, XD Inc и iDreamSky) също получавата одобрения за игри през декември.

Със сигурност броят на издадените лицензи е по-малък от предишни години. Китай одобри 76 вносни игри през 2021 г. и 456 през 2017 г.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"