С паралелна схема за внос руснаците ще купуват новия iPhone 14

С паралелна схема за внос руснаците ще купуват новия iPhone 14

Независимо, че Apple  е напуснала Русия, руснаците ще имат шанса да купят новия iPhone 14 благодарение на схемата за паралелен внос, информира високопоставен държавен служител пред РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Припомня се, че Русия обяви схемата през март, когато разреши на търговците на дребно да внасят продукти от чужбина без разрешението на собственика на търговската марка.

Запитан дали новият iPhone, представен от Apple в сряда, ще бъде внесен по схемата, министърът на търговията и промишлеността Денис Мантуров заявява: „Защо не? Ако потребителите искат да купуват тези телефони, да. Ще има възможност.“

Apple спря продажбите на нови продукти в Русия през март, седмица след като Русия нахлу в Украйна, въпреки че iPhone, MacBook и други стоки на Apple останаха налични в руските магазини, тъй като търговците на дребно разпродадоха останалите си запаси от стари модели и се сдобиха с новоизлезли устройства чрез схемата за внос.

Руската мобилна мрежа MTS в четвъртък сутринта вече продаваше новите модели iPhone 14 с предварителна поръчка. Цените започват от 84 990 рубли ($1398) за 128GB версия.

MTS информира, че доставката може да отнеме до 120 дни, като си запазва правото да анулира поръчки, ако се сблъска с трудности при вноса на продуктите.

Мантуров, който е и вицепремиер, коментира преди месец, че схемата, която обхваща западни продукти, вариращи от луксозни дрехи до автомобили, може да достигне стойност от 16 милиарда долара тази година, което се равнява на около 4% от вноса на Русия през 2021 г., припомня Ройтерс.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"