fbpx

Радев обясни на „Лукойл“, че и те губят от високите цени на горивата

Президентът Радев се срещна на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на „Лукойл, на която коментира, че от високите цени на горивата губи и производителят.

Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпване на всички стоки и услуги и водят до свиване на потреблението, което е загуба не само са потребителите, но и за производителя, заявява Радев, цитиран от БТА.

Президентът обяви „Лукойл“ не само за важна част от българската икономика, но и за един от основните работодатели, също и основен производител на горива, притежаващ преобладаващ дял от пазара.

По думите на Радев от стойността на произвежданите горива зависи до голяма степен развитието на икономиката, но и на инфлационните процеси, което определя стратегическото значение на компанията за българската икономика, особено по време на криза.

Държавният глава увери, че назначеното от него служебно правителство търси ефективни решения за борба с инфлацията и за развитие на стабилна и предвидима икономическа среда в страната, а от своя страна президентът на „Лукойл“ Вадим Воробьов изтъкна, че през последните дни членове на българското правителство и мениджъри от компанията са провели срещи, на които са набелязани конкретни мерки. 

Договорихме се и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изработване на средносрочни мерки в един по-кратък период от време, за да поддържаме икономиката. Ние също така имаме разбиране за това как ще продължат нещата, но смятаме, че в първото тримесечие на следващата година е редно да създадем работна група, която да се занимава с проблемите от момента, в който ембаргото встъпи в сила“, отбеляза той. 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"