Тръмп: Биткойн е измама, не го харесвам

Тръмп: Биткойн е измама, не го харесвам

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не харесва биткойните, защото това е валута, която се конкурира с долара, който той иска да бъде валутата на света. Тръмп нарече биткойн измама и поиска криптовалутата да бъде много по-строго регулирана.

В интервю за Fox Business Monday Тръмп посочи още, че не би инвестирал в биткойн, обръщайки внимание, че по време на неговия президентски мандат цената на биткойн е била само $ 6000, много по-ниска от сегашната.

По думите му, тези валути отнемат предимствата и значението на долара. „Моето мнение е, че валутата на този свят трябва да бъде доларът и не мисля, че трябва да имаме всички тези криптовалути“, подчертава Доналд Тръмп.

Той никога не е бил фен на биткойните. През юли 2019 г., още като президент на Съединените щати, коментира биткойн и криптовалутите в поредица от туитове:

Не съм фен на биткойн и други криптовалути, които, според мен, не са пари и чиято стойност е силно нестабилна и базирана на „въздух под налягане“. Нерегулираните крипто активи могат да улеснят незаконните дейности, включително търговия с наркотици и други.“

Предишният президент насочва вниманието си и към Libra, криптопроекта, предложен от гиганта на социалните медии Facebook, който сега е под името Diem. В свой туит тогава Тръмп казва:

Виртуалната валута на Facebook – Libra няма да има голяма репутация или надеждност. Ако Facebook и други компании искат да станат банка, те трябва да потърсят нова банкова харта и да се подчиняват на всички банкови разпоредби, точно както другите банки както национални, така и международни.”

Тръмп завършва своята поредица от туитове с: „В САЩ имаме само една истинска валута и тя е по-силна от всякога, надеждна и стабилна. Това е най-доминиращата валута навсякъде по света и винаги ще остане такава. Нарича се щатски долар“.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"