fbpx

България е извън първите авансови плащания по плана за възстановяване

България изпуска първите траншове от авансовите плащания по националните планове за възстановяване и устойчивост, съобщава „Сега“.

Изданието се позовава на коментари и изявления от Брюксел, според които от следващата седмица ЕК ще започне да одобрява националните планове, като по думите на председателя на Еврокомисията фон дер Лайен „парите ще започнат да текат през следващите седмици“.

Първите държави, чиито планове бъдат одобрени, ще получат много бързо до 13% авансови плащания от полагаемите им се средства, съобщава и министърът по европейските въпроси на Португалия, която в момента е председател на Съвета на ЕС.

България няма да е сред тях, защото не се справи със задачата да подготви годен за европейските изисквания план.

„Сега“ цитира изданието „Политико“, което се позовава на европейски дипломати, че вероятно първите държави с авансови плащания ще са Португалия, Испания, Дания и Гърция. Според друго брюкселско издание – „ЕЮ Обзървър“, четири държави не са успели да представят националните си планове – България, Естония, Малта и Нидерландия.

Припомняме, България трябва да получи малко над 12 млрд. лева. Българският план се подготвяше от екип на бившия вицепремиер в кабинета на ГЕРБ Томислав Дончев. Дни преди изтичане на срока за предаване на плана в Брюксел обаче от правителството на Борисов заявиха, че те няма да внесат документа и го оставят на служебния кабинет.

Настоящият вицепремиер без портфейл, който отговаря именно за Националния план и еврофондовете, Атанас Пеканов, обяви преди време, че е заварил „чернова на план“, върната от Еврокомисията с много забележки, сред които липса на амбиция“ (конкретни проекти в отговор на стратегическите цели на ЕС за зелен преход и дигитализация) и „липса на устойчивост на здравната система“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"