fbpx

Строителни имитации по „Хемус“ при инспекция на регионалния министър

„Автомагистрали“ ЕАД авансово е превела около 90 млн. лв. за доставка на материали и наем на механизация за обект по бъдещата магистрала „Хемус“, чийто строеж ще започне след 4-5 години.

Това стана ясно по време на инспекция на регионалния министър Комитова по трасето на участък 6 на автомагистрали „Хемус“ в района на бъдещия пътен възел при пътя Русе – Велико Търново.

Установени са нарушения, заради започнали незаконни строителни работи с цел имитиране на дейност – разчистване на хумусен слой и изпълнени насипи, тъй като за обекта има проект, но няма издадено разрешение за строеж, съобщават от министерството.

Днес

Констатация за нарушенията са направили и служители на РДНСК Велико Търново. Предстои те да се запознаят с необходимите документи, след което ще бъде издаден констативен протокол за реализирани дейности в нарушение на Закона за устройство на територията.

Още вчера от ведомството анонсираха за днешната инспекция, като изпратиха и снимка, на която се виждат едва няколко багера.

Днес визитата на министъра е посрещната от голям брой строителна техника, за разлика от вчерашния ден. Присъствали са и строителни работници, които не е било ясно каква дейност ще извършват.

Струпаната от вчера до днес техника – около 50 нови строителни машини, включително самосвали, булдозери, фадроми, багери, е била повече от работниците на мястото, което е приличало повече на изложение за строителна техника.

Вчера

По време на проверката министър Комитова е показала сключени договори със заличени данни.

Тя е обяснила, че авансовото превеждане на средства в голям размер за обекти, чието строителство ще започне след 4-5 години, е причината за смяната на ръководството на държавната компания.

Стана ясно, че ще бъде поискано съдействие от НАП, която да направи проверка за наличността на парите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"