fbpx

Продължаваме поредицата от публикации, част от общата студия „Поне пет причини със стратегическо значение за задълбочаване отношенията на ЕС и България с Азербайджан“…

Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария се съюзяват за преноса на „зелена“ електроенергия в Европа. Реакциите на инвеститорите не закъсняват

На 22 септември 2022 година, министърът на енергетиката на Азербайджан – Парвиз Шахбазов, се среща с румънския си колега – Върджил Попеску. Те обсъждат общото си виждане, че Азербайджан, Грузия, Унгария и Румъния имат големи перспективи пред партньорството си в областта на „зелената“ енергетика. Това и написва Парвиз Шахбазов на страницата си в Twitter:

С моя колега, министърът на енергетиката на Румъния – Върджил Попеску, обсъдихме приоритетите на сътрудничеството в областта на енергетиката, като доставките на газ от Азербайджан и транспортирането на „зелена“ енергия по Черноморската подводна линия за пренос на електроенергия“. (Ахмедова, Марияна, Азербайджан и Румъния обсъдиха сътрудничеството си в областта на „зелената“ енергетика, 22.09.2022, https://blacksea-caspia.eu/index.php/bg/azerbaydzhan-i-rumniya-obsdikha-strudnichestvoto-si-v-oblastta-na-zelenata-energetika ).

На 17 декември 2022 година в Букурещ е подписано „Споразумение за стратегическо партньорство в областта на развитието и преноса на зелена енергия между правителствата на Азербайджанската република, Грузия, Румъния и Унгария“.

Документът е подписан от Президента на Азербайджанската република – Илхам Алиев, министър-председателя на Румъния – Николае Чуке, министър-председателя на Грузия – Ираклий Гарибашвили и министър-председателя на Унгария – Виктор Орбан.

В церемонията по подписването взимат участие Президентът на Румъния – Клаус Йоханис и председателката на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен. (В Бухаресте подписано Соглашение о стратегическом партнерстве в области зеленой энергии, 17.12.2022 г., https://www.trend.az/azerbaijan/politics/3683153.html ).

Незабавно след подписването се посипват суперлативи от Урсула фон дер Лайен, Клаус Йоханис, Саломе Зурабишвили и Тамаш Торм, посланик на Унгария в Азербайджан. Цяло съзвездие водещи експерти и видни политици от Румъния приветства споразумението без значение дали са свързани с управляващата партия в страната или са от опозицията.

Силни думи в поза на сключеното Споразумение казват: Юлиан Кифу, съветник на министър-председателя на Румъния по външната политика, сигурността и стратегическите въпроси; бившият министър-председател на страната и председател на партията “Pro Romania” – Виктор Понта; енергийният експерт Михай Никутд – сътрудник на новинарските портали “Economiva.net”  и “E-nergia.net”; Ризван Николеску – бивш министър на енергетиката на Румъния; Василе Симиляну, главен редактор на престижното румънско списание „Геополитика“, професор по политология.

Ехото от подписването на „Споразумението за стратегическо партньорство в областта на развитието и преноса на зелена енергия между правителствата на Азербайджанската република, Грузия, Румъния и Унгария“ е много силно. Азербайджанското начинание за експорт на „зелена“ електроенергия в Европа набира скорост и изглежда все по-съблазнително за инвеститорите.

На 19 декември 2022 година, на проведеното в Баку 7-мо заседание на Съвместната комисия по сътрудничество между Азербайджан и Саудитска Арабия, министърът на инвестициите на Саудитска Арабия – Халид бин Абдел Азиз Ал Фалих, заявява, че Саудитска Арабия има желание да се присъедини към процеса на износ на „залена“ електроенергия от Азербайджан в Европа.

Компанията ACWA Power“ осъществява в Азербайджан енергиен проект с мощност 240 мегавата. Но това не  е достатъчно. Ние бихме искали да осъществим още по-големи енергийни проекти и да се присъединим към подписаното преди няколко дни от Азербайджан споразумение за износ на електроенергия в Европа“, заявява тогава Халид бин Абдел Азиз Ал Фалих.

Министърът добавя, че съществува широко поле за развитие на отношенията между двете страни.

Аз благодаря на Президента на Азербайджан Илхам Алиев за неговата поддръжка за разширяването на отношенията между Азербайджан и Саудитска Арабия. Има възможности за сътрудничество между нашите страни в много области, особено в сферата на енергетиката“, подчертава министърът на инвестициите на Саудитска Арабия. (Севдималиев, Емин, Саудитска Арабия иска да се присъедини към договора за износ на „зелена“ енергия от Азербайджан, 19.12.2022 г., https://blacksea-caspia.eu/index.php/bg/sauditska-arabiya-iska-da-se-prisedini-km-dogovora-za-iznos-na-zelena-energiya-ot-azerbaydzhan ).

Заявката, дадена от саудитска страна е почти светкавична реакция на подписаното на 17 декември 2022 година в Букурещ „Споразумение за стратегическо партньорство в областта на производството и преноса на зелена енергия между правителствата на Азербайджанската република, Грузия, Румъния и Унгария“.

На срещата в Давос през януари 2023 година, Президентът Илхам Алиев е един от центровете на внимание. Той обаче е там не само за да рекламира Азербайджан, но и с доста по-конкретни намчерения. На 17 януари 2023 година, в Давос се провежда среща на Илхам Алиев с председателя на компанията “Fortesque Future Industries” – Ендрю Форест.

На срещата е подчертано, че Меморандумът, подписан през декември 2022 година между “Fortesque Future Industries” и Министерството на енергетиката на Азербайджан, предвижда осъществяване на проект за производство на 12 гигавата вятърна и слънчева енергия. В същото време е подчертано значението на подписаното в Букурещ „Споразумение за стратегическо партньорство в областта на производството и преноса на зелена енергия между правителствата на Азербайджанската република, Грузия, Румъния и Унгария“. Отбелязано е бъдещото голямо значение на това начинание за доставянето на произвежданата в Азербайджан „зелена“ енергия на европейския пазар.

По време на разговора е дискутиран като важен и въпросът за сътрудничеството между компанията и правителството на Азербайджан в производството на водород, в това число на „зелен“ водород.

На срещата е подчертано, че подписаният от Азербайджан меморандум за разбирателство и съответните споразумения сключени с международните енергийни компании, ще позволят на страната да произвежда до 22 гигавата вятърна и слънчева електроенергия. Предвижда се 12 гигавата от общия обем на производството да бъде осъществено от компанията SOCAR в партньорство с “Fortesque Future Industries”.

По време на разговора инвестиционната среда в Азербайджан е оценена като благоприятна. Потенциалът на страната за производство на възобновяема енергия е оценен като богат. (В Давосе состоялась встреча Президента Ильхама Алиева с председателем компании Fortesque Future Industries, 17.01.2023 г., https://www.trend.az/azerbaijan/politics/3696424.html ).

Буквално на следващия ден, списание “Gulf Business” публикува статия, посветена на подписаните между Азербайджан и Обединените арабски емирства (ОАЕ) големи договори в сферата на използването на възобновяеми източници на енергия. В статията се коментират подписаните между Държавната нефтена компания на Азербайджан (SOCAR) и компанията от ОАЕ “Masdar” договори по време на Седмицата на устойчивото развитие в Абу Даби.

Договорите обхващат развитието на наземни вятърни и слънчеви енергийни мощности, а също така на интегрирани морски (офшорни) ветрови централи и на проекти за производство на екологически чист водород с обща сумарна мощност от 4 гигавата. Азербайджан си поставя национална цел, делът на възобновяемите източници на енергия в производството на електроенергия да достигне 30 процента до 2030 година, като страната се стреми да диверсифицира икономиката си и да намали емисиите на парникови газове.

Интегрираната национална нефтогазова компания SOCAR подкрепя енергийната безопасност на Азербайджан. Компанията Masdar, която е ключът за осъществяването на стратегическата инициатива на ОАЕ за намаляване на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата до нула през 2050 година, си поставя целта да достигне изграждане на 100 гигавата мощности от възобновяеми източници на енергия и да произвежда до един милион тона зелен водород годишно през 2030 година“, се казва в статията. (Зейналова, Ляман, Gulf Business пишет о крупных сделках Азербайджана и ОАЭ по альтернативной энергетике, 18.01.2023 г., https://www.trend.az/business/energy/3696568.html ).

Според министъра на промишлеността и авангардните технологии на ОАЕ – Султан бин Ахмед Ал Джабел, „тези договори ще послужат за укрепване на и без това здравите отношения между ОАЕ и Азербайджан и са свидетелство на нашата обща привързаност към диверсификацията на нашия енергиен баланс и разработването на решения с ниски и нулеви въглеродни емисии“.

На свой ред, генералният директор на компанията “Masdar” – Мохамед Джамил Ал Рамахи, отбелязва, че компанията разглежда Азербайджан като ключов стратегически партньор „и ние се гордеем с това, че поддържаме страната в пътя й към чистата енергия“.

Подписването на тези договори ознаменува важен жалон в развитието на сътрудничеството, което ще спомага за постигането на целите на Азербайджан в сферата на възобновяемите източници на енергия и ще поддържа постоянното му устойчиво икономическо развитие“, добавя генералният директор на компанията “Masdar”. (Зейналова, Ляман, Gulf Business пишет о крупных сделках Азербайджана и ОАЭ по альтернативной энергетике, 18.01.2023 г., https://www.trend.az/business/energy/3696568.html ).

В статията се подчертава, че през месец юни на 2023 година, компанията “Masdar” е подписала договор с Министерството на енергетиката на Азербайджан за разработване на програма за производство общо на 10 гигавата електроенергия от възобновяеми източници на енергия, което е една от най-големите подобни сделки в историята на Азербайджан.

Договорите за съвместно разработване установяват принципите на сътрудничество и партньорство между страните за разработване на първата фаза на програмата, предвиждаща производството на общо 4 гигавата. Masdar строи също така Гарадагската слънчева фотоелектрическа електроцентрала с мощност 230 мегавата. Станцията ще помогне ежегодно да се произвежда половин милиард киловатчаса електроенергия, което ще задоволява нуждите на повече от 110000 семейства и ще намали вредните емисии с повече от 200000 тона годишно, като ще стимулира създаването на работни места“, се казва в статията. (Зейналова, Ляман, Gulf Business пишет о крупных сделках Азербайджана и ОАЭ по альтернативной энергетике, 18.01.2023 г., https://www.trend.az/business/energy/3696568.html ).

След поредицата от интензивни срещи по време на Форума в Давос, на които енергийната политика на Азербайджан е във фокуса на вниманието, на 27 януари 2023 година, „Споразумението за стратегическо партньорство в областта на производството и преноса на зелена енергия между правителствата на Азербайджанската република, Грузия, Румъния и Унгария“, енергийният проход, водородната енергетика и други въпроси са обсъдени между азербайджанското Министерство на енергетиката и Международната финансова корпорация (IFC).

Министърът на енергетиката на Азербайджан – Парвиз Шахбазов, приема делегация, водена от Рана Карадшех – директор за Европейския регион на Международната финансова корпорация.

Според информацията от Министерството на енергетиката, внимание е било отделено на редица въпроси на енергийния сектор и мястото му в развитието на Азербайджан, в това число – осъществяването на различни проекти в областта на традиционната и „зелената“ енергетика. Били са разгледани перспективите на ускоряването на навлизането на частния сектор в енергетиката и на развитието на сътрудничеството с IFC в тази област. (Агджаев, Садраддин, Азербайджан и IFC обсудили развитие и транспортировку „зеленой“ энергии, 27.01.2023 г., https://www.trend.az/business/energy/3701319.html ).

Обединеното кралство предлага вай-висока експертиза в производството на електричество от енергията на вятъра. САЩ приветстват развитието на зелената енергетика в Азербайджан

На 2 февруари 2023 година, посланикът на Великобритания в Азербайджан, Фъргюс Олд (Fergus Auld) заявява, че Великобритания е готова да окаже съдействие на Азербайджан в развитието на морската вятърна енергетика в Каспийско море. Той заявява:

Азербайджан притежава огромен потенциал за възобновяеми източници на енергия: 27 гигавата вятърна и слънчева енергия на суша и 157 гигавата вятърна енергия в азербайджанския сектор на Каспийско море. Като страна, която е втората след Китай по размер на инсталираната мощност на вятърната си енергетиката, Великобритания е готова да сподели нашия опит в развитието на отрасъла, за да помогне на Азербайджан да реализира този огромен потенциал“, казва той. (Олд, Фъргюс, Великобритания ще помогне на Азербайджан да използва пълноценно огромния потенциал на морската вятърна енергетика, 02.02.2023 г., https://blacksea-caspia.eu/bg/velikobritaniya-sche-pomogne-na-azerbaydzhan-da-izpolzva-plnocenno-ogromniya-potencial-na-morskata ).

Според посланика, Великобритания вече е помогнала с финансирането на [изработването на] пътната карта на офшорната вятърна енергетика на Азербайджан, която беше оповестена съвместно със Световната банка и с Международната финансова корпорация (IFC) през миналата година.

Също така, ние организирахме посещението на министъра на енергетиката Шахбазов на най-голямата в света, включена в паралел, плаваща морска вятърна електроцентрала в Северно море. Радвам се да видя, че “bp” („Бритиш Петролеум“) разширява работата си в сферата на възобновяемите източници на енергия в Азербайджан и с нетърпение очаквам сключването на споразумение за слънчевата електроцентрала с мощност 240 мегавата в Джебраил“, отбелязва Посланик Фъргюс Олд. (Олд, Фъргюс, Великобритания ще помогне на Азербайджан да използва пълноценно огромния потенциал на морската вятърна енергетика, 02.02.2023 г., https://blacksea-caspia.eu/bg/velikobritaniya-sche-pomogne-na-azerbaydzhan-da-izpolzva-plnocenno-ogromniya-potencial-na-morskata ).

Той е изразил и надежда, че правителството на Азербайджан ще използва по най-добър начин генералния план за декарбонизация, който компанията “bp” е помогнала да бъде разработен в подкрепа на програмата за реформи за „зелен“ растеж.

Великобритания се стреми към достигане на чисто нулево ниво на емисиите вътре в страната до 2050 година. В рамките на тези усилия, ние разширихме своите възможности по широк спектър технологии за използване на източниците на електроенергия“, добавя посланикът. (Олд, Фъргюс, Великобритания ще помогне на Азербайджан да използва пълноценно огромния потенциал на морската вятърна енергетика, 02.02.2023 г., https://blacksea-caspia.eu/bg/velikobritaniya-sche-pomogne-na-azerbaydzhan-da-izpolzva-plnocenno-ogromniya-potencial-na-morskata ).

На същия ден – 2 февруари 2023 година, Президентът Илхам Алиев приема съветничката на заместник държавния секретар на САЩ по енергийната дипломация – Лаура Лохман, като специално й благодари за участието на американска делегация в Деветото министерско заседание в рамките на Консултативния съвет на Южния газов коридор.

От своя страна, Лаура Лохман поздравява подписването на Споразумението между правителствата на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария за стратегическо партньорство в областта на „зелената“ енергия. (Президент Ильхав Алиев принял представителя государственного секретаря США, 02.02.2023 г., https://www.trend.az/azerbaijan/politics/3704277.html ).

Всъщност, първият категорично положителен американски отзив за намерението на Азербайджан да произвежда и изнася „зелена“ електроенергия е още от средата на 2022 година. На 20 юли 2022 година, бившият посланик на САЩ в Азербайджан Матю Брайза коментира Меморандума за разбирателство в областта на енергетиката, подписан между ЕС и Азербайджан на 18 юли 2022 година. Според посланика, това е победа и за двете страни, особено за Азербайджан от гледна точка на отношението към него като към стратегически партньор на ЕС.

Тогава, освен всичко друго, Матю Брайза коментира и възможностите за производство на „зелена“ енергия и подкрепата на САЩ за азербайджанските планове в тази област:

Меморандумът също така съответства на дългосрочните цели на ЕС по декарбонизацията. И така, ЕС казва: „ние искаме газ, той сега ни е необходим. Но с течение на времето ние искаме да го потребяваме все по-малко и по-малко, тъй като ние имаме цели по декарбонизацията“.

Брайза отбелязва, че се водят много дискусии за възобновяемите източници на енергия и за сътрудничеството между частния сектор и компаниите от държавния сектор за разработване на технологии и възможности за доставка на „зелена“ електроенергия от Азербайджав в Европа.

Увеличаването на производството на електроенергия от енергията на вятъра и слънцето също са голяма цел на Азербайджан и потенциалът на вятърната и слънчевата енергия в страната е разбира се огромен. Знам, че броят на слънчевите дни в южните райони на Карабах и в Нахичеван е действително голям. Освен това, на всички е известно, какъв голям потенциал има вятърната енергия на Апшеронския полуостров, в Баку и в други части на Азербайджан. Това е действително перспективна област на сътрудничество между ЕС и Азербайджан“, отбелязва бившият посланик на САЩ. (Зейналова, Ляман, Матю Брайза: Споразумението за енергийно сътрудничество между ЕС и Азербайджан е победа и на двете страни, 20.07.2022 г., https://blacksea-caspia.eu/index.php/bg/matyu-brayza-sporazumenieto-za-energiynoto-strudnichestvo-mezhdu-es-i-azerbaydzhan-e-pobeda-i-na ).

Както се вижда, производството на „зелена енергия“ не е някаква мода или прищявка на азербайджанското държавно ръководство. По-нататък ще стане ясно, че всички държави от Каспийския регион по един или друг начин бързат да залагат проекти за производство на „зелена“ енергия, въпреки големите си запаси от нефт и природен газ.

Едновременно с това, Азербайджан може да разчита на подкрепата на страните от ЕС и на Обединеното кралство за развитието на офшорната си вятърна енергетика. Към началото на 2023 година, усилията на каспийските държави, в частност на Азербайджан за производство и експорт на „зелена“ енергия вече стават интересна тема и за средствата за масова информация, а не само за специализираните издания.

На 07 март 2023 година, британският вестник “The Telegraph” помества нарочна статия, посветена на потенциала на Азербайджан за производство на „зелена“ електроенергия от енергията на вятъра. Според автора, морските ветрови ресурси на Азербайджан от Каспийско море са достатъчно големи за да може страната да изнася „зелена“ електроенергия, а също така и чист водород.

Авторът на статията отбелязва, че Азербайджан е относително не толкова голяма държава, но огромните морски ветрови мощности в нейния сектор от Каспийско море отварят големи възможности за страната.

“BVG Associate”, британска консултантска компания в сферата на възобновяемите енергийни източници е участвала в подготовката на офшорната карта на ветроенергетиката за Азербайджан и в момента работи с правителството над нейното внедряване.

Авторът на статията отбелязва, че британските експерти се радват на голямо търсене в Азербайджан, като се позовава на Нийл Дъглас от консултантската компания “BVG Associate”.

Ако погледнете нашия опит във Великобритания, въглищата до голяма степен се оттеглят от електропреносната мрежа и ги заменят големи количества енергия от вятъра и от слънцето. Азербайджан разглежда това [обстоятелство] и възможността за декарбонизация в рамките на по-широка програма за енергиен преход. Такива страни като Азербайджан имат ангажименти за намаляването на въглеродните емисии в съответствие с международните споразумения, като примерно Парижкото споразумение от 2015 година“, изтъква Дъглас. (Ахмедова, Марияна, “The Telegraph” – Вятърните ресурси на Каспийско море са достатъчни за износа на „зелена енергия“ от Азербайджан, 07.03.2023 г., https://blacksea-caspia.eu/bg/telegraph-vyatrnite-resursi-na-kaspiysko-more-sa-dostatchni-za-iznosa-na-zelena-energiya-ot ).

Нийл Дъглас е посетил конференцията по чиста енергетика в Баку, където британските компании представят своя опит в областта на технологиите за намаляване на въглеродния отпечатък, в това число и морската вятърна енергетика. Той високо е оценил преговорите с представители на Азербайджан, по-специално Министерството на енергетиката, с което “BVG Associate” работи вече повече от две години.

Трябва да се отбележи, че техническият потенциал на Азербайджан в областта на морската ветроенергетика в Каспийско море възлиза на 157 гигавата. Азербайджан вече подписа съответните споразумения с “Masdra” и с “Fortescue Industries” за обща инсталирана мощност от 22 гигавата. За сравнение, цялата инсталирана мощност за производство на електроенергия в Азербайджан, като отчитаме всички възобновяеми и невъзобновяеми източници, възлиза на 8 гигавата.

От визираните по-горе 22 гигавата, около 16 гигавата се падат на производството на електроенергия от енергията на вятъра над шелфа на Каспийско море. Министерството на енергетиката също така е подписало споразумение с компанията “ACWA Power” за строителството на морска вятърна електроцентрала. (Ахмедова, Марияна, “The Telegraph” – Вятърните ресурси на Каспийско море са достатъчни за износа на „зелена енергия“ от Азербайджан, 07.03.2023 г., https://blacksea-caspia.eu/bg/telegraph-vyatrnite-resursi-na-kaspiysko-more-sa-dostatchni-za-iznosa-na-zelena-energiya-ot ).

На 09 март 2023 година, в писмо, адресирано до участниците в Десетия глобален Бакински форум, министър-председателят на Великобритания – Риши Сунак, премахва възможността за всякакви двусмислия по отношение на намеренията на Обединеното кралство към каспийската „зелена“ енергетика. Той заявява в писмена форма, че Великобритания ще стане основен партньор на Азербайджан в областта на „зелената“ енергетика.

Според Риши Сунак, инициативата на Азербайджан за производство на „зелена“ енергия е много важна. Британският премиер подчертава значението на проекта за полагане на силов кабел за пренос на „зелена“ електроенергия по дъното на Черно море. На база на този проект, Риши Сунак изразява надежда, че „зелената“ трансформация може да бъде ускорена успоредно с разширяването на доставките на природен газ по Южния газов коридор.

„Британските компании и държавни институции ще продължат да бъдат ключови партньори в енергийния преход на Азербайджан“, пише британският министър-председател. (Агаджанова, Хумай, Великобритания станет основным партнером Азербайджана в сфере „зеленой“ энергетики – Риши Сунак, 09.03.2023, https://www.trend.az/azerbaijan/politics/3720377.html ).

От чертаене на проекти се преминава към изпълнението им

На 15 февруари 2023 година посланикът на Азербайджан в Швейцария – Фуад Искандеров, съобщава на своята страница в Twitter, че на бензиностанцията на Държавната нефтена компания на Азербайджан – SOCAR в Граухолц-Зюд, недалече от столицата на Швейцария – Берн, от месец май 2023 година започва продажбата на зелен водород.

Посланикът отбелязва, че това ще стане възможно благодарение на осъществяването на иновационния проект „SOCAR Energy“ по дифузията на водорода, който е получил наградата „Златен Ват – Watt d’Or“ на Федералното управление на енергетиката на Швейцария. (Зейналова, Ляман, На зарядной станции SOCAR в Берне начнется продажа зеленого водорода, 15.02.2023 г., https://www.trend.az/business/energy/3710537.html ).

На 28 март 2023 година, по време на кръгла маса, посветена на перспективите на бъдещото енергийно партньорство в рамките на конференцията „Берлински диалог за енергийния преход“, министърът на енергетиката на Азербайджан – Парвиз Шахбазов, оповестява, че осъществяването на проекта, предвиждащ пренос на „зелена енергия“ от Азербайджан в Румъния и Унгария през Грузия и Черно море продължава. Министърът е подчертал, че това е нов проект за пренос на енергийни ресурси, който се подкрепя от Европейския съюз.

На първоначалния етап се планира доставката в тези страни на 4 гигавата, което ще превърне Азербайджан във важен доставчик на „зелена“ енергия за Европа. Всичко това, а също така и потенциалът и плановете на нашата страна в областта на „зелената“ енергетика, представляват възможности за партньорство с германските компании“, заявява министър Шахбазов. (Агджаев, Садраддин, Парвиз Шахбазов: Азербайджан продължава осъществяването на проекта за транспортиране на „зелена енергия“ в ЕС, 28.03.2023 г., https://blacksea-caspia.eu/index.php/bg/parviz-shakhbazov-azerbaydzhan-prodlzhava-osschestvyavaneto-na-proekta-za-transportirane-na-zelena ).

На срещата също така се е обсъждала стратегическата роля на традиционните източници на енергия от Азербайджан, по-специално на природния газ, в областта на осигуряването на енергийната сигурност на страните от ЕС, на разширяването на Южния газов коридор, който ще позволи още повече да се диверсифицира географията на газоснабдяването.

Било е подчертано, че Азербайджан продължава осъществяването на проекти за производство и износ на „зелена“ енергия заедно с международните енергийни компании на основата на потенциала на възобновяемата енергия в границите на 200 гигавата, на концепцията за „зелена зона“ с нулеви емисии в Карабах и Източен Зангезур. На вниманието на участниците са били представени и възможностите за сътрудничество в Нахичеван.

В рамките на конференцията „Берлински диалог за енергийния преход“ се е състояла кръгла маса с участието на повече от 20 немски енергийни компании и представители на деловите кръгове, в това число и Асоциацията по ветроенергетика на Германия, Източната бизнес асоциация, Федералната асоциация за икономическо развитие и външна търговия, Siemens Energy, Uniper, Notus Energy, Енергийната агенция DENA, Азербайджанско-немската търговска палата, EDEG ED-Energy, DEIG Energietechnik, ALPHA GmbH, Windcomp GmbH, SAP SE и други.

Били са обсъдени предложения за сътрудничество в рамките на политиката за диверсификация на източниците за снабдяване с енергия и плановете за енергиен преход на Азербайджан. Страните, участнички в кръглата маса са изразили заинтересуваност към областта на пренос на електроенергия от Азербайджан, към участие в проекти по възобновяеми енергийни източници и „зелен“ водород, към производството на слънчеви панели и към декарбонизацията. (Агджаев, Садраддин, Парвиз Шахбазов: Азербайджан продължава осъществяването на проекта за транспортиране на „зелена енергия“ в ЕС, 28.03.2023 г., https://blacksea-caspia.eu/index.php/bg/parviz-shakhbazov-azerbaydzhan-prodlzhava-osschestvyavaneto-na-proekta-za-transportirane-na-zelena ).

На 30 март 2023 година, по време на срещата на министрите на страните –членки на Организацията на тюркските държави в Будапеща, министърът на енергетиката на Азербайджан – Шахбазов отправя покана към тюркските държави да вземат участие в процеса на превръщане на Карабах и Източен Зангезур в зона на „зелената енергия“.

Според министър Шахбазов, разширяването на енергийното сътрудничество на Азербайджан с ЕС, редом с разширяването на проекти за енергийна сигурност като Южният газов коридор, а също и проектът за доставяне на „зелена енергия“ от Азербайджан е придало нов импулс на енергийното сътрудничество между тюркските държави.

Парвиз Шахбазов е добавил, че ежегодното транспортиране на 1,5 милиона тона казахстански нефт до световните пазари по тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан (БТД), започването на новите проекти с Узбекистан, а също така подписването на документа за сътрудничество в енергийната сфера с Туркменистан в тристранен формат (има се пред вид суаповата сделка Азербайджан-Туркменистан-Иран за доставка на над един милиард кубически метра природен газ годишно, бел. авт.), имат голямо значение за укрепването на сътрудничеството между страните от Организацията на тюркските държави. (Ахмедова, Марьяна, Азербайджан приглашает страны ОТГ участвовать в Процессе превращения Карабаха и Восточного Зангезура в зону „зеленой энергии“ – министр, 30.03.2023 г., https://www.trend.az/business/3728938.html ).
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"