fbpx

10% от обявите за работа с опция за „хоум офис“

Въпреки че повечето компании са отворили отново своите офиси, опцията за работа от вкъщи е един от водещите фактори при избиране на работно място. В отговор на тази тенденция, повечето сайтове за работа вече предоставят възможност за фокусиран преглед на публикуваните при тях предложения за работа от вкъщи или изцяло дистанционна работа.

Според анализа на JobTiger всяка десета обява през юли е била с опция за работа от вкъщи или дистанционно. 

През юли новите предложения, публикувани във водещите сайтове за търсене и предлагане на работа у нас, са спаднали със 7% спрямо юни, сочи проучване на JobTiger. На годишна база обаче те са се увеличили със 70% (спрямо юли 2020 г.).

Месечният спад се обяснява с летния пероид, който е време за отпуски и ваканции. Това води до спад в търсенето на нови кадри в почти всички сектори, с изключение на „ИТ“, при който има 9% ръст на обявите. 

С най-висок спад са предложенията в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-20%), следван от „Логистика и транспорт“ (-14%) и „Маркетинг и реклама“ (-13%). 

Дяловото разпределение по сектори остава непроменено и през юли. Секторите „Търговия и продажби“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ заемат челните позиции, съответно с 22% и 17% дял от общия брой обяви. 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"