fbpx

300 хиляди карантинирани – удар за промишлеността ни

Предприятия са поставени пред риска да прекъснат работа заради липсата на персонал, предупреждават от АИКБ.

По тяхна информация, цитирана от БНР, 300 000 работници и служители или около 10% от заетите у нас са били карантинирани от началото на Covid кризата. 27 000 са болничните, издадени заради коронавируса.

Според Добрин Иванов от АИКБ поредният удар върху бизнеса засяга промишленото производство и непрекъснатия производствен цикъл, където дистанционната работа и големите отстояния на работните места са невъзможни.

“Очаквам наистина в близко бъдеще това да създаде големи трудности в голяма част от предприятията и някои от тях да прекъснат работа заради липса на работна сила“, коментира той в ефира на БНР.

Другият проблем пред бизнеса е липсата на ясен регламент за карантиниране на контактните и на заболелите. Това принуждава работодателите сами да решават, докато изчакват действията на здравните власти

“Да допуска контактни лица на работните им места с риск те да са заразоносители, да разпространяват заразата или работните места просто да бъдат оставени без работници по решение на работодателя“, изтъква още Иванов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"