fbpx

Над 1,7 млрд. лева за саниране на сгради и изграждане на соларни панели

СОФИЯ-САНИРАНЕ-ЗАМАЗКА-АЛПИНИСТ-СТРОИТЕЛСТВО

Над 1,7 млрд. лв. ще бъдат насочени за саниране на жилищни сгради по програмата „Зелена България“ в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост.

Ще се финансира не само подмяна на изолация и дограма, а и изграждане на възобновяеми източници на енергия, например соларни панели. Ще има също средства за обществени и административни сгради, предприятия, както и за улично осветление.

Това съобщи пред Нова ТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Изпълнението се очаква да започне от 2021 г. с многофамилни сгради, които вече са сключили договори с общините и документите им са одобрени в Българската банка за развитие.

Има над 3000 блокове, очакващи началото на програмата. През месец април трябва вече да има утвърден план и работата да започне.

Хората няма да доплащат за саниране и по новата програма за енергийна ефективност. Ще има съфинансиране между 5 и 10%. Екипът на вицепремиера Томислав Дончев разработва четири варианта, така че да може да започне бързото изпълнение на дейностите. По сега действащата програма са финансирани 2022 блока.

Междувременно в интервю пред БНТ, заместник-министър Деница Николова съобщи, че за финансиране ще могат да кандидатстват и живеещите в еднофамилни сгради. Целта е след изпълнение на мерките да бъдат спестявани между 40% и 60% от консумираната енергия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"